2011. szeptember 18., vasárnap

Megtervezték!


A 2012. év költségvetésének tervezetét ismertette a népgazdasági (illetve mit is beszélek! Nemzetgazdasági) miniszter. Az ambiciózus 2%-os növekedésből, ami tavaly még 2,5% volt, a tervben 1,5% lett. Nem is csoda. A lineáris jövedelem adó kulcs mögötti nonszesz (demagóg) gazdasági logika látványosan megbukott, hiszen sem a belső fogyasztás, sem ennek nyomán a termelés nem pörgött föl. Az Info rádió műsorvezetője, Sántha András szerint ugyan az ipari termelés volumene júliusban nőtt, de a 0,3% nem növekedést, hanem stagnálást jelent, nagyjából hibahatáron, de ezt egy gazdasági hírekkel foglalkozó műsorvezetőnek nem feltétlenül kell tudnia.

Megfordult a külkereskedelem trendje is: az első negyedév bővülése helyett a külkereskedelmet is a szűkülés jellemzi, így, mivel a második negyedévben már csak a mezőgazdaság és a külkereskedelem miatt volt Magyarországon érzékelhető gazdasági növekedés, a Kormány egy éves gazdaságpolitikája ez év közepére teljessé tette a stagnálást.

Mindazonáltal a "tartjuk az irányt" című narancs parancs van érvényben. A FIDESZ továbbra is 10% fölöttinek tervezi a munkanélküliséget, úgy tűnik, ezen kényszermunka-programja sem tud segíteni. A munkahely-növekedés számláló továbbra is áll. 
Orbán Viktor beszédéből az is kiderült, hogy megint csak átverésről volt szó: Szó sincs már egymillió új munkahelyről 2014-ig! Pusztán 400 ezerről van szó, az is 2015. végéig.

Ha a magyar gazdaság valóban produkálja a 3%-os növekedési ütemet - ami a jelenlegi 0,3%-os növekedés mellett enyhén szólva is kétséges -, az NGM szerint 2015-ig 292 ezer új munkahely jön létre. Ez éppen 1/3 -a sincs a beígértnek. 2010-ben 3 millió 750 ezren dolgoztak Magyarországon. 
Bár a minisztérium erősen bízik benne, hogy 2011-ben az új állások 60%-a nyílt piacon jön létre, de a kényszermunka programok és a kormány gazdaságpolitikája következtében munkanélkülivé vált állampolgárokat sújtó rendszabályok (munkanélküli ellátások drasztikus csökkentése) hatására további csökkenést remél. Az előjelzés még az általa előre jelzett gazdasági növekedés arányában sem számol a versenyszféra növekedésével.
A versenyszféra új munkahelyeit 30%-ban a feldolgozó iparban prognosztizálja a kormány a következő 5 év folyamán. Szerintük a nagy- és kiskereskedelemben az új munkahelyek 20%-a, az ingatlan forgalmazásban 10%-a jön létre.
Ez az előrejelzés egyúttal tehát a FIDESZ gazdaságpolitikai tükre is: nyilván arra számít a tárca, hogy a tragikus gazdaságpolitika eredményeképpen tömegesen lecsúszó polgárok kénytelenek lesznek eladni jövedelmükből fenntarthatatlan ingatlanjaikat, imígyen föllendítve az ingatlanforgalmat.

Vajon van-e még az országban, aki ezen meglepődik? A 2012-re tervezett új munkahelyek 80%-át a közmunka adja - ilyen sok gazos árok van FIDESZ-es önkormányzatainknál? - és még 2015-ben is csak minden harmadik új munkahelyet tervez Pártunk és Kormányunk - a tömegek élcsapata - piaci - azaz nem az adókból fizetett munkahelynek.

Orbán Viktor a minap egy beszédében úgy érvelt a munkanélküli támogatások megszüntetése és kedvenc vesszőparipája, a közmunka programok mellett, hogy ezáltal nagyobb adóbevételhez jut az ország, hiszen a közmunka program minimálbéresei is adózni fognak. Az érvelés hevében csak azt "felejtette" el kedvenc tanító mesterünk, hogy azt az adót, amiből közmunkásaink a fizetésüket kapják, és majd ismét adóznak, a munkavállalók, tulajdonosok és vállalkozók egyszer már megfizették (sokan vannak szép hazánkban, akik több címen is)!
Így húz le miniszterelnökünk a döglött kutyáról is két bőrt.

Közben a tervek szerint a munkanélküliség ellen Pártunk és kormányunk újabb csodafegyvert: az elbocsátásokat veti be. A központi költségvetési intézményeknél 15%-os létszám leépítést terveznek, ami kétségtelenül jól hangzó intézkedés a párt szavazó táborában (már azok között, akik családjában az elmúlt évben nem kerültek pozíciókba családtagok). De vajon jól gondoljuk-e, hogy 15% arányban mennek vissza vezető (frissen kinevezett) közigazgatási funkcionárusaink is a munkapad mellé (esetleg közmunka keretében csatornát ásni, bozótot vágni a könnyűszerkezetes barakkokba, nem feltétlenül munkahelyükhöz közel, adózott minimálbérért?
A jövő évben az ez évi 250 milliárd forintos költségvetési csökkenés háromszorosát tervezi Pártunk és Kormányunk Nagy Kormányosa.
Kormányra kerülése előtt a FIDESZ adócsökkenésről beszélt. A jövő évi megtakarítás nagyobb részét , 450 milliárd forintot most adóbevételek növekedésével tervezi elérni: 2%-kal emelkedik az ÁFA kulcs az előzetes csökkenési ígeretek szerint (v.ö.: "én még soha nem hazudtam az embereknek"), növekszik a munkabérből levont egészségbiztosítási járulék - azaz csökken a nettó jövedelem. A 180 ezer forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkezők - azaz a társadalom nagy többsége - ráfarag, mert végleg megszűnik az adó jóváírás, így mintegy 10 000 Ft-tal csökken az egyedül álló minimál bérből élők jövedelme. A jövedelem csökkenés csak a gazdagokat nem érinti: a 213 ezer Ft feletti jövedelmek nem csökkennek. Az így befizetett adókból Pártunk és kormányunk a rászoruló deviza hiteleseket támogatja majd, oly módon, hogy aki egy összegben képes visszafizetni hitelét, annak lehetővé tette a felvételkori rögzített árfolyamon történő visszafizetést. Így, akinek rendelkezésre áll a hitel hátralékának megfelelő összeg akár folyószámláján (vagy a dunyhacihába rejtve), akár oly módon, hogy forint alapú hitelét kedvezően bírálja el egy pénzintézet, azt Pártunk és Kormányunk a - többek között a kis jövedelmű keresőkön a fenti módszerekkel beszedett - adókból finanszírozza.
A Széll Kálmán Tervet az első 4 hónapban háromszor módosította Pártunk és Kormányunk agytrösztje. Most újabb kiigazításoknak néz elébe, jószerint csak a Moszkva tér neve marad rajta az eredeti.
Mint a fentiekben láttuk, újból változhat az adó- és járulékrendszer. Nyilván az előző év gondos tervezésének lesz ez a következménye. A Moszkva Tér Terv újabb módosításai tehát:

-Az állam kiszervezett tevékenységeket vizsgálhat felül és szüntethet meg, vehet át saját körben ellátásra, nyilván, mert most így gazdaságos. Amikor kiszervezte ezeket a tevékenységeket az állam (lásd Lágymányosi híd építés Orbán zúzottkővel), akkor nyilván úgy volt gazdaságos.
-Felülvizsgálhatják (sic!) a foglalkoztatás-statisztikai rendszert, hátha egy új, a Párt és Kormány számára megfelelőbb statisztikai módszer gyorsabban csökkenti a munkanélküliség számait, mit Pártunk és Kormányunk foglalkoztatás politikája.
- és végül: Véglegesítik - nem véglegesítésre kerülnek, mint a kommünikében: Nem! Államunk jelenlegi felelős politikusai és képviselői személyi és politikai felelősségük teljes tudatában véglegesítik - a közmunka programokat, mint hazánk gazdaságának csodafegyverét.

Mindezen zseniális országépítő tevékenysége mellett Pártunk és Kormányunk nem feledkezik meg a Tőkéről sem: A munkaadók törvénykönyvének (melyet eufemisztikusan a Munka Törvénykönyve címmel láttak el) közzétett tervezetéből kiviláglik, hogy a zemberek - azaz a dolgozók - szabadságát és annak rugalmas felhasználhatóságát csökkenti, megkönnyíti az elbocsátást - nyilván így kerül összhangba a munkaerő kereslet növekedését célzó politikával - például megszünteti a nyugdíj előtti elbocsáthatóság tilalmát - ez meg nagyszerűen rímel a MOL részvényekre eltőzsdézett nyugdíj pénztári vagyonnal. A munkanélküliség csökkentését célzó politikával - valószínűleg valamiféle - összhangban áll, hogy a foglalkoztatottaknak munkába állásért fizetniük kell majd munkáltatóik számára: óvadékot kell letétbe helyezniük.
Ugyan a magyar munkavállalók munkanélküliségi támogatása már 6 évvel ezelőtt is csak 60%-a volt az OECD országok átlagáénak, ugyanakkor a munkát terhelő járulék a maga 80%-ával a legmagasabb volt az OECD országok között, Magyarország a leglazább állam a csoportos elbocsátások és egyéb elbocsátások munkaadókat illető szabályozásának tekintetében, a munkavállalók szervezettsége, valamint védelmük - éppen a FIDESZ bolsevik(többségi) párt dicsőséges első időszak-beli munkájának eredményeként - az OECD átlaga alatti, leginkább a mostanság annyit kárhoztatott angolszász országokéihoz hasonlít,  Magyarországon a minimális bér is mélyen az OECD országok átlaga alatti volt az elmúlt évtizedben, de Pártunk és Kormányunk - a tőke-ellenes, a zemberek kormánya - ezt is kevésnek tartja.

Ennek alapján világos, hogy a munka törvénykönyve módosításai Pártunk és Kormányunk vezetőinek folyamatos hazudozásai ellenére nem a "zemberek", hanem a ismét a munkaadók, tehát a tőke érdekeit szolgálják.
A tőke érdekei a XXI. században immár teljesen függetlenek a politikai határoktól, akkor is, ha egyes, a XIX. századi polgári- (és XXI. századi fülke-) forradalmak bűvöletében élő, elvetélt - soha életükben nem dolgozó - jogászok erről még csak nem is képesek tudomást szerezni.

Így a zemberek kormánya ismét a nemzetközi tőkét támogatja, a munkavállalók jogainak további csorbításával is, mint ahogyan tette azt a jövedelemadó rendszer a munkavállalókat rosszabb helyzetbe hozó, saját céljainak sem megfelelő, eszetlen, átgondolatlan átalakításával is. Ennyit Pártunk és Kormányunk nemzeti céljairól.

Apropó: hol is vannak azok a "bérkommandók", amelyek ellenőrzései Kormányunk töketlenségének következményeit az általa állítólag preferált hazai vállalkozókra próbálnák átnyomni?

Egyáltalán: tudja valaki - Nyuszikát is beleértve -  hogy a Szent Korona Tan Tákolmányba való beemelésén, valamint Nyuszika, és széles baráti és rokoni társasága jövőjének biztosításán kívül milyen elképzelések gomolyognak nyuszikánk nagy fülei közé szorult buborékban?

Tudjuk: a narancs kicsit savanyú, kicsit kínai színű, kicsit rothad, de magyar!

4 megjegyzés:

  1. Meg..- mármint, megtervezték.
    A Lufi nem igazán politizál, de ha látnám, hogy van teteje annak amit csinálnak egy szót sem szólnék.

    VálaszTörlés
  2. Hurrá, minden a legnagyobb rendben. :))

    VálaszTörlés
  3. "Nemzetmentő" kormányunk láthatóan mindent megtesz a zemberekért.

    VálaszTörlés
  4. Na, ha a többség igy látja, akkor örülök neki. Hogy nekem miért xar??!!

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.