2021. július 12., hétfő

Mihályi Péter és Szelényi Iván Lopták vagy kapták

Mihályi Péter és Szelényi Iván Lopták vagy kapták? című, az Élet és Irodalom 2021.júliusi számában megjelent cikkükben kb. három hasábon keresztül remekül áttekinti a patrimoniális és prebendális vagyonjuttatás történelmi és közel-történelmi különbségeit, majd fejtegetésük konklúziójaként megállapítja, hogy a narancsbolsevik (náluk FIDESZ) párt jelenlegi patrónusként viselkedő kormányfőjétől annak hűbéreseinek hűbérbirtokba kapott vagyoni javakkal kapcsolatos privilegizált helyzete "nem abból adódott, hogy nekik volt szabad lopni, hanem abból, hogy a kormány a jogszabályokat, a közbeszerzési pályázatokat,az ingyenes EU pénzek szétosztását és a kormányközeli bankok által nyújtott hitelek konstrukcióit is úgy alakította, hogy ők nyerjenek". 
Nos amennyiben ez az állítás igaz, az új vagyonos réteg nem tolvaj, csak orgazda, az osztogató patrinomiális kormány pedig bűnözők bandája, amely más - nevezetesen az állampolgárok közösségének - vagyonát osztogatja az orgazdák rétegének.
Ezzel akár egyet is lehet érteni. Elegendő tehát megállapítani a kormány törvényellenes működését, nem kell egyenként foglalkozni kegyeltjei bűnösségének bizonyításával: automatikusan orgazdává válnak, mihelyt bebizonyosodik, hogy a köztulajdon ingyen illetve áron alul történő átjátszását szolgáló jogszabály-halmaz megalkotása a hűtlen kezelés bűntettének szándékos megvalósítása a nemzeti vagyonnal szemben. Ezt pedig nem túl nehéz bizonyítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.