2012. június 17., vasárnap

Adópolitika hazugságra épülve

"Ide sorolandó Magyarországon a hagyományos értelemben vett munkásoktól a vállalkozókon keresztül  az értelmiségig mindenki, aki tud és akar dolgozni." és  "Jelen világgazdasági helyzetben nem az elvonás és újraelosztás, hanem a jövedelemnek a  megtermelőinél hagyása lehet csak a követendő elv." - mondja miniszterelnökünk.

Ez a két mondat alapvető logikai ellentmondást tartalmaz: A jövedelmet ugyanis alapvetően nem a
vállalkozó, hanem a dolgozó - a vállalkozó alkalmazottja - termeli meg
.
Vagyis a második mondat hazug. Az első mondat által definiált "mindenki, aki tud és akar dolgozni"   ráadásul magában foglalja a jövedelmet nem termelő alkalmazottakat is: ők ugyanis tudnak és akarnak is dolgozni, sőt, dolgoznak is:

ide tartoznak a postások, közlekedési dolgozók, kormányzati és önkormányzati alkalmazottak és
pedagógusok, valamint az egészségügyi dolgozók tömege is.

Miniszterelnökünk definíciója szerint ezek a csoportok alkotják a "középosztályt". Ide sorolja ő tehát a közmunka programmal foglalkoztatott minimálbéreseket is, akik akarnak és tudnak is dolgozni.
Ebből következően Orbán Viktor középosztálya a 27000 Ft / hó jövedelem körül kezdődik, amiből, mint tudjuk, "nagyon jól meg lehet élni, nagyon jól meg lehet élni". Nemzetellenes az a kormány, amelynek a megélhetési minimum alatti jövedelem jelenti a "középosztályt".

Nyilván ezért is vezette be Orbán Viktor kormánya az "arányos" adóviselést, hiszen jelen helyzetben
a megtermelt jövedelemnek - a havi 47000 Ft-nak - a megtermelőinél (a közmunkásnál)
hagyása lehet csak a követendő elv.
Ráadásul ezzel a hazugsággal is szembe megy az "igazságos" teherviselés politikája: a havi 27000 forintból arányosan adózzon ugyanannyit az adófizető, mint a 27 millióból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.