2011. április 24., vasárnap

A Zemberek Szoociális Kormánya


Megszületett (és erre is több, mint egy teljes évet kellett várni) a FIDESZ szociális érzékenységű kormányának nem megszorító nem csomagja. Miután az új adótörvénnyel már jó mélyen belenyúlt a bérből és fizetésből élők, tipikusan havi 300 eFt-nál kevesebbet tartalmazó zsebébe, hogy az onnan elvett összegeket odaadhassa a 300 eFt-nál nagyobb jövedelműeknek adócsökkentésként, valamint átalakította a gyermeknevelés támogatási rendszerét oly módon, hogy a havi 2 millió forintos jövedelemmel rendelkezők leírhassák ezt az összeget adójukból, azok ellenben, akiknek nem éri el a jövedelme azt a mértéket, hogy lenne mit leírni belőle, ne tehessék meg ugyanezt, most további Bokros-csomag méretű megszorításokat tervez. Miután a tavaly ősszel elfogadott, gondosan megtervezett költségvetést egyszer az év elején már alaposan módosítani kellett, majd a módosított költségvetést a Széll Kálmánról elnevezett széllel bélelt tervvel kellett úgymond "kiigazítani", immáron a harmadik kiigazításra is elérkezett az idő a költségvetési év első harmada végére. Ha így haladunk, ez évben még további hat hasonló csomag várhat ránk.
A Széll Kálmán tervvel módosított, módosított költségvetési terv ugyanis a kormány által létrehozott Költségvetési felelősség Intézet szerint jövőre 1000 milliárd forintos borulást okoozna az államháztartásban.
Magyarország Kormánya tehát minden, csak nem kormány: külön intézetre van ahhoz szüksége, hogy a Magyarország felelős(?) minisztere által beterjesztett költségvetés (ami nem mellesleg egy kormány legfontosabb kormányzati feladata) ne boríthassa föl az államháztartást.
Nézzük csak: A hajó kapitánya nem vállalja a felelősséget az utasításokért, amit kiad, és letrehoz egy útvonal-ellenőrzési Intézetet, amelyik felülvizsgálja: vajon jól tervezte-e meg a kapitány és stábja (mondjuk az első tiszt, meg még a kormányos) az útvonalat. Nem a kapitány felelőssége immáron, ha a hajó zátonyra fut, hiszen ott az Útvonal-ellenőrzési Intézet, amelyiknek tagjai természetesen sima szerződtetett matrózok, és rossz navigáció esetén börtönbe is csukhatók. Nem úgy, mint a kapitány és kormányosa, akik ezek után mossák kezeiket, és másra kenik azt a nagy rakást, amit ők állítottak össze.
Így vállal felelősséget Orbán Viktor felelős magyar Kormánya saját döntéseiért.


1 megjegyzés:

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.