2008. november 13., csütörtök

Látlelet József Attilától

Reggel munkába mentem, és "éreztem, bársony nesz inog, s a hajnali hideg szürkületben" dideregtek az ablakok ... s ismét háltak az utcán.
Nem véletlenül, mert ismét "forgolódnak a tőkés birodalmak, s csattog világot szaggató foguk, lágy Ázsiát, borzolt Afrikát (s kelet Európát) falnak, s mint fészket ütik le a kis falut. Egy nyál a tenger, termelő zabálás, búvó országokra rálehel a tátott tőke sárga szája, s párás büdösség felhő lep bennünket el."
És ha valaki úgy gondolja, hogy ez a leírás József Attilától csupán költői kép, és idejét múlt, ki kell ábrándítsam: az elmúlt fél évszázadban soha nem volt aktuálisabb, és a valóságot soha nem írta le pontosabban, mint napjainkban. A rendszerváltással "demokratizálódó" egykori államkapitalista (azaz szocialista) államok megszűnése után magára találó tőke világméretű terjeszkedésbe kezdett, és immár semmi nem áll az útjába. Míg korábban saját területén "kénytelen" volt a kommunista és fasiszta diktatúrák ellensúlyozására jóléti rendszert létrehozni, ezek megszűnésével semmi nem indokolja a az értéktöbblet elsajátítási mértékének visszafogását. Mindez meg is látszik a gazdasági nehézségekre hivatkozó restrikciós politikán, melyet mind az USA, mind pedig az EU kormányai folytatnak, beleértve a peremen lévő új tagokat is. A száz éve szervezett munkásság elemeire esett szét, még a legerősebb védekező hagyományokkal rendelkező államokban is, térségünkben pedig soha nem is volt elégségesen szervezett. A peremen a jelenségre demagóg válaszok születnek, mint eddig, hasonló helyzetekben; beindul a bűnbak keresés évszázadok alatt jól bevált mechanizmusa: ismét terjeszkedik az antiszemitizmus, a rasszizmus, megszűnik a minimális szolidaritás is. A társadalom előbb hordákra esik szét, majd kis csoportokra végül végletesen individualizálódik. Csak egy karizmatikus vezetőre van szükség, aki oda irányítja a kilátástalanságból fakadó indulatokat, ahová neki tetszik. Így lesz a krisztusi tanításokból lincselés.
S hogy mindennek mik az okai? Egy hibás társadalmi kísérlet egy társadalmi rendszer összeomlása, valamint a kapitalista világrendszer belső logikájából fakadóan ciklikusan jelentkező válság egymást erősítő egybeesése, amit tovább súlyosbított az országot a rendszerváltáson átvezető politikai és gazdasági elit kisszerűsége, és teljes alkalmatlansága.
Mindennek semmi ellensúlya sem volt és egy ideig nem is lesz, hiszen a korábbi évtizedek kiábrándították a dolgozókat az érdekvédelmükre létrejött szakszervezetekből.
Nem én vagyok ilyen okos.
Olvasok, mert szükségem van rá, hogy megértsem az eseményeket: a 2. világháború után az országban nem állt egy híd sem, nem volt működő üzem, a főváros romokban hevert. De húsz év múlva működött az ország. Lehet rá mondani, hogy milyen áron. A rendszerváltás óta 20 év telt el. Vannak autópályáink, hidaink és vannak sokan, akiknek autója is van, de van, és egyre többen lesznek, akiknek reménye sincs arra, hogy tisztességes munkából megélhessen. A torgyáni ezer kistermelő álma szétesett, mert az egyéni gazdaságok többsége életképtelennek bizonyult tőke híján. Az orbáni négy kerék öt szoba hat gyerek hét szentség politika azt a lélegzetvételnyi lehetőséget is felélte, amit előtte kikínlódott  társadalom (lásd Bokros csomag), és erre a későbbi kormányok csak egy egy újabb lapáttal voltak képesek rátenni.
Eljutottunk odáig, hogy nem "begyűrűzik" hanem belefulladunk az árba. Ezen nem segít a Kékes (mint nemzeti csúcs), nem segít az őrgárda nyilaskeresztes(re megszólalásig hasonlító) karszalagja és a (Szálasiéra megszólalásig és azontúl is erősen hasonlító) ősi (Aragóniai eredetű) lobogó és a közösségi bűnbak keresés. Akiknek kötelességük lett volna megelőzni a bajokat, nem tették. Sem jobbról, sem mégjobbról.
Mondanám, hogy segít a munka, de már nem hiszem.
Ha tudnám, mi segít, bizony megmondanám.

11 megjegyzés:

  1. jó kis írás...amolyan sírásós...de mégis valóságos.
    gratula.

    VálaszTörlés
  2. Van ebben igazság, de mintha elkeseredett lennél.

    VálaszTörlés
  3. Felvázoltad honnan és hogyan jutottunk idáig.
    Fordítsunk a nézőponton, a múlt és a jelen helyett nézzük a jövő és a jelent!
    Az, hogy a jelen válságát túl kell éljük: tény.
    Az, hogy túl fogjuk élni: tény.
    De, hogy ez a túlélésért, életben maradásért folytatott küzdelem mekkora lesz, és (főleg) meddig fog tartani ez nagyobbrészt a Fidesz gyalázatos, betartó politikájának a függvénye. Normális, hétköznapi logika szerint ebben a helyzetben egyetlen stratégia lehet: az összefogás, az ország érdekében.
    A politikai logika nem ilyen.
    (Lásd pl. a tegnapi csúcs fideszes értékeléseit!)

    VálaszTörlés
  4. Tegnap munkába menet csodás kép fogadott. Környezetem zöld területét ellepték a virágok. Olyan érzés volt, mint mikor azt hiszi az ember álmodik. És valami megfoghatatlan boldogság fogott el, annak ellenére, hogy peregtek agyamban a kérdések miért most? miért épp ide?
    Tarka kép fogadott. Színek kavalkádja. Összeségében mégis harmoniát sugárzott.

    VálaszTörlés
  5. Alma! Ne haragudj, de honnan van ez a tuti biztos diagnózis? Miért csak a
    Fidesz? Az MSZP meg sose....????

    VálaszTörlés
  6. Ne haragudj Fabijoe! De az MSZP második ciklusát tölti. Most azon siránkozik, hogy ellehetetleníti a jobb oldal, aztán meg azon siránkozik, hogy a jobb oldal kormányoz és az a baj. Mikor tudja megmutatni, hogy ők milyen jó kormány?

    Nem mondom, hogy a jobb oldal nem gáncsol teljes erejéből, de más országok sem arra vezetik vissza a kudarcaikat, hogy a másik oldal nem engedte....

    Sajnos a magyar nem egy összetartó nép, a pártok vezetői viszont élősködő, korrupt, hatalomhajhász, pénzéhes bagázs.

    VálaszTörlés
  7. Nem ezt mondom én is: "csak egy újabb lapáttal tudtak rátenni" ?

    VálaszTörlés
  8. A "sem jobbról sem mégjobbról" kicsit egyoldali nem?

    VálaszTörlés
  9. Csak annyira, mint a magyar parlamenti politika: bal oldali párt évek óta nem szerepel a Parlamenti pártok között. Ha csak a szabadversenyes kapitalizmus modernizált változatát hirdetni próbáló SZDSZ-t vagy a vállalkozók jobbközép pártjává alakult MSZP-t nem tekinted bal oldalinak. Persze ezeket így hívják nálunk, csak az a kérdés: mihez képest?

    VálaszTörlés
  10. Hát... ez lehet...
    Ennyire nem értek hozzá, hogy hova csúszott a dolog...
    Ami van az tragikus. Az biztos, hogy a baloldali kormányunk nincs, de azért sincs, mert gyenge, "észrevehetetlen" már-már....

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.