2009. június 18., csütörtök

Híreket olvasva


Két hír ragadta meg a figyelmemet a ma reggeli lapokból. Az egyik: egy ismert humoristánkat "többmilliós adócsalás miatt" két évre felfüggesztett, egy év szabadságvesztésre és 300 000 Ft pénzmellékbüntetésre ítélte az ítélőtábla, jogerősen.
Mindez azt jelenti, hogy a több millió forintnyi kárt 300 000 Ft megfizetésével a magyar igazságszolgáltatás helyreállítottnak tekinti, amennyibnen az illető a következő két év során nem követ el kihágást. Ellenkező esetben egy év szabadságvesztéssel is sújtják, aminek anyagi haszna (az okozott kár helyreállítása szempontjából) abban jelentkezik, hogy isamét a közösség - azaz az adófizetők által a közösbe adott - vagyont károsítja.
Ennyit a magyar igazságszolgáltatás "helyreállító" szemléletéről. Ha engem kérdeznek, nem ítélném sem letöltendő, sem felfüggesztett szabadságvesztésre az illetőt, hanem az okozott "többmilliós" kár napi kamatozással való kamatos kamattal történő megfizetésére (úgyis, mint a következmény helyreállítására), valamint mellékbüntetésképpen hasonló nagyságrendű pénzbüntetés (nem háromszázezer Ft!) kamatos  kamattal történő megfizetésére. Természetesen a fizetést lehetővé tenném számára a következő évtizedek alatt törleszteni, de az adósságot az örökösök is örökölnék! EZT nevezném "helyre állító igazságszolgáltatásnak".
A másik hír a szegedi gondolat bűvköre: nyilván nem véletlenül Szegeden fogalmazták meg a hagyományőrző testületek a magyar alkotmánnyal ellentétben álló megállapodásukat. Mivel országunkban a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, minden ennek megakadályozására irányuló szándék alkotmányellenes. A Magyar Gárda, a 64 Vármegye és több más mozgalom megállapodása, miszerint együttesen lépnek föl bárminemű felvonulás megakadályozásáért így eleve a Magyar Köztársaság legfőbb jogszabályával, az Alkotmánnyal ellentétes, akkor is, ha ebben az ügyben  a továbbiakban szavakon kívül más nem történik. Ahogyan azonban ennek a fastisztoid félkatonai szervezetnek a múltját végignézzük, logikusan adódik, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának védelmére felesküdött erőszakszervezeteknek fel kell készülniük magyar állampolgárok alkotmányos jogainak védelmére.
Ja, nem védekezésképpen, csak félreértések elkerülése végett jegyzem meg: több gyerekem van, mint a magyar családok 96%-ában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.