2010. március 13., szombat

Szijjártó és a dyslexia

Eszméletlen, hogy a FIDESZ politikai és gazdasági stratégiát alkotó elitje a legegyszerűbb statisztikai grafikonokat is képtelen értelmezni. Ilyen emberek fogják a következő években megszabni hazánk sorsának alakulását?
Ezek a gondolatok azután merültek föl bennem, ahogyan a Központi Statisztikai Hivatal "gyorstájékoztatójában" megjelent grafikon és a szöveges magyarázat is egyértelműen jelezte, hogy 2009.IV. negyedévében a hazai GDP 4.1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és, hogy e csökkenés mértéke enyhült az előző kettő negyedévben tapasztalt csökkenéshez képest.
A gyorstájékoztató ban közölt grafikon a GDP változásainak idősorát mutatja be az előző év azonos időszakának GDP-jéhez képest %-ban, évekre visszamenően, negyedévente .
A grafikon 2009. III. és IV. negyedéves szakaszán egyértelműen látszik, hogy a GDP csökkenésének üteme mérséklődött. Mélypontját az előző év III. negyedévében érte el, amikoris a 2008. év III. negyedévéhez képest 8%-kal volt alacsonyabb, míg a IV negyedévben már csak 4%-kal maradt el az előző év azonos értékétől. Mivel a grafikonról az is leolvasható, hogy az előző év IV. negyedéve ellenben körülbelül azonos volt (0.5%-kal volt kisebb, mint a 2007.-es év IV. negyedévének GDP-je, mindez logikusan azt jelenti, hogy ugyan a GDP még továbbra is csökkenő tendenciát mutat, azonban a csökkenés mértéke enyhül. A kép aláírása és a gyorsjelentés szövege is ezt tartalmazza (azok számára akik esetleg nem lennének képesek a grafikon jelentését szavakban megfogalmazni maguknak).
Úgy tűnik Szijjártó Péternek nem csak a grafikonok értelmezéséel vannak nehézségei, de dyslexiával is küzd, ezért a gyorstájékoztató szövegének megértésében is akadályoztatva van. Az még érthető, ha valaki nem tud különbséget tenni a negatív és pozítív számok között, hiszen nem mindenki képes elvégezni az általános iskola felső tagozatát, de a magyarázó szöveg éppen ilyen emberek számára írja le szavakkal is, hogy a csökkenés ütemének mérséklődéséről van szó.
Hogy mindezt Szíjjártó Péter miképpen volt képes úgy értelmezni, mintha a Központi Statisztikai Hivatal növekedésként láttatná a csökkenést, és, hogy egy ilyen szellemi kvalitásokkal rendelkező személy hogyan lehet a "FIDESZ elnöki stábjának vezetője", ez maradjon a FIDESZ belügye.
A hírre reagálva azt kell mondanom, hogy "sokáig gondolkodhattak" (idézet a FIDESZ nyilatkozatából) a FIDESZ elnöki stábjában, mire ilyen abszurd értelmi szinvonallal rendelkező embert elő tudtak bányászni elnöknek.
Álláspontomat úgy összegzem az üggyel kapcsolatban, hogy jaj annak az országnak, amelyiknek közép- és hosszú távú gazdasági stratégiáját Szíjjártó Péterhez hasonló kvalitású emberek alkotják meg. Mert, ugye, az fel sem merülhet, hogy Szíjjártó Péter, mint a Fidesz elnöki stábjának vezetője tudatosan, rosszindulatúan, kampánycélokból próbálta meghamisítani az adatok jelentését, és próbálta félremagyarázni a szöveg és a grafikon jelentését, csak azért, hogy csalással vádolhassa meg a Központi Statisztikai Hivatalt, és rajta keresztül a Magyar Köztársaság kormányát?
Hiszen egy ilyen talpig becsületes magyar ember, aki a győri önkormányzat tulajdonában lévő Audi használata és a győri kosárlabda klub tartozása ügyében is csupa igazat nyilatkozhatott, csakúgy, mint főnőke aki szerint:
"politikusként még sohasem hazudtam, egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot, hogy a közéletben maradhasson", ilyet nem tesz a mai magyar közéletben.

3 megjegyzés:

  1. Nem tudom, melyik rosszabb az országnak, ha egy jövendő kormánypárt elitje hadilábon áll a számok értelmezésével, vagy ha tudatosan hazudik.
    "Az egyik kutya, a másik eb." Mindenképpen szomorú dolog.

    VálaszTörlés
  2. És ez a példa csak egy a sok közül. Szijjártóról meg mindenki tudja, mennyire párthű.

    VálaszTörlés
  3. Ugyanez a Szíjjártó Péter nevű alak nyilatkozta november 19.-ém: "a mai napig nics elég oltóanyag, a kormány az embereken kísérletezik, és képtelen arra, hogy megvéje a magyar emberek érdekeit". Az oltóanyag első négymillió adagja éppen két héttel e nyilatkozat megtétele előtt került a gyógyszertárakba.
    Ki is hazudik?

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.