2010. december 29., szerda

A keréknyom üzenete

(logo.gif)

Ablakodon, ha kinézek,
behavazott utat látok.
Fekete kereszt négy részre
oszt rajta egy túl-világot.

Az út mellett két fasor áll.
Sötét éjből szitál a hó.
Távolban egy fehér ház vár:
majd oda költözni lesz jó.

Egyenes az út, ameddig
az ablakból a szem ellát.
Keréknyom üzen a havon:
Elmentek, vagy jöttek Hozzád?

44 megjegyzés:

  1. Szép! :))

    Egyenes az út, ameddig
    az ablakból a szem ellát.
    Keréknyom üzen a havon:
    Elmentek, vagy jöttek Hozzád?

    Olyan könnyű elképzelni...

    VálaszTörlés
  2. Remélem megmondja Detty ha kinéz ő is az ablakon.:) Kellemes kis vers.De nem értem, mért akarna abba a szemközti fehér házba költözni?

    VálaszTörlés
  3. (Az a ház már az ablakon túli világban van...)

    VálaszTörlés
  4. nos,ezt az egész verset én nem értem....:O

    VálaszTörlés
  5. A hiba nem az Önök készülékében van.

    VálaszTörlés
  6. Lehet, hogy ezt akarja kifejezni:
    A túlvilági sorsod a keresztre mondott válaszodtól függ,
    a kereszt besorolja az embereket valamilyen irányba.
    A fehér ház a jó hely, a tisztaság jelképe, ahol minden rossz megszűnik.

    Ha elérkezett hozzád a jó hír, akkor azt meg is látni majd, mint a keréknyomot a fehér havon
    Viszont, ha a tiéd lett, akkor nem tarthatod meg magadnak, tovább kell vinned...

    VálaszTörlés
  7. :)
    Mikor elolvastam a verset, egyből arra gondoltam én is, hogy az avatarom köszön vissza a sorokban, de nem mertem elhinni... Aztán Joe megerősítette, hogy de bizony, igen. Köszönöm, nagyon jólesik :)

    Csibi kérdésére Mirjam megadta a választ ("ahol minden rossz megszűnik").
    Joe egy beszélgetésünkre utalt -és milyen nagyszerűen - a fehér házikó absztrakciójával.

    "Elmentek, vagy jöttek Hozzád?" - több az el... De most van pár friss hozzám jövő :)

    VálaszTörlés
  8. Kénytelen voltam kinagyítani, mert első ránézésre templomtornyot gondoltam állni a kanyarban. De nem az, hanem egy világos színű, emeletes lakóház egy toldaléképülettel :-) De a gif animált, mert valóban hull rajta a hó :-)

    VálaszTörlés
  9. Jobb volt kicsiben :-)
    Szép, de úgy többet lehet beleképzelni. Ráadásul nekem eléggé sötét a monitorom, de ez jót tett ebben az esetben.

    VálaszTörlés
  10. de ugye nem Ti beszélgettek az út szélén...:)

    VálaszTörlés
  11. De igen. Csak nem az út közepén, ezért nem látszik jól :-)

    VálaszTörlés
  12. "első ránézésre templomtornyot gondoltam állni a kanyarban"
    Pedig az út széléről már látni a templom tornyot:))

    VálaszTörlés
  13. Legalábbis nálunk.:)
    Sajnálom hogy nem értettem,mért lesz jobb a fehér házban.
    De azt hiszem én most sem vagyok előbbre:(

    VálaszTörlés
  14. Bármilyen szép és jó itt, létezik egy ennél sokkal szebb, tisztább világ, ami jelen esetben még csak a szívünkben, gondolatainkban, álmainkban van jelen...

    VálaszTörlés
  15. Mert az ablakon túli világ (ahol a ház áll, és ahová az út vezet) már egy másik világban van, nem abban, amiből az ablakon keresztül nézünk kifelé. És csak akkor lesz jobb abban a fehér házban, ha az ablakon innen nem jó valamiért, vagy általában. A keréknyomok is vagy oda vezetnek (tehát mások már mentek oda) vagy onnan ide vezetnek (tehát már jött onnan ide valaki, vendégségbe vagy üzenetet hozott: elmentek, vagy jöttek hozzád?) Még az út is egyenes, ami oda vezet (semmi kanyar nincs rajta, nem lehet letérni róla, vagy eltévedni, csak akkor, ha eleve másfelé indulsz.
    A fehér házban valóban minden gondod megszűnik, mert az már az ablakon túli világban van. Mirjam pontosan értette a verset, és ezúttal, bár a kép miatt nem templomtorony szerepelt, hanem fehér ház, tökéletesen megértette első olvasásra, hogy a túl-világ valóban túlvilág.
    (sőt, hogy még direktebb legyen: azt is felosztja a fekete kereszt, akárcsak az ittenit: négy részre - lehet találgatni, miért négyre, ezt nem tudom, nem gondoltam végig, azon kívül, hogy az ablak keresztlécei így osztanak).
    A fehér házban pedig azért lesz jobb, mert addigra megszűnik a földi szenvedés - bár erről én nem vagyok meggyőződve, és akkor még finoman fogalmaztam - nem a megszűnik-ről, hanem a jobb lesz-ről).
    De már megint én magyarázok, akkor nem jó az egész.
    A verset (és a versben) nem magyarázunk, csak állítunk (csesztek le egy fórumon a minap). Ha magyarázni kell (a versben) akkor az nem vers. Ha utólag kell, akkor meg valószínűleg nem jó.

    VálaszTörlés
  16. Pontosan: felosztja a világot a túlvilágot is, meg onnan nézve az ittenit is!
    Pontosabb, mint amit én eredetileg belegondoltam. Akkor mégis csak működik :-)

    VálaszTörlés
  17. de jó,csak nem gondoltam,hogy egy halál utáni vágyakozásról szóló verset prezentálsz ez időben....azért nem értettem.

    VálaszTörlés
  18. Igazából csak detty új avatarját írtam le. A többi utólagos "értelmezés", ha úgy tetszik, belemagyarázás.

    VálaszTörlés
  19. Én nem tudom, mért ennyire mérvadó neked az a fórumbéli vélemény...
    Nem értek vele egyet!
    Mindenkinél másképp jön le egy-egy vers, és szerintem teljesen normális, hogy megosztjuk egymással, mi is az, még ha azt maga a költő teszi is meg.
    És szerinted akkor a magyar irodalom órákra mért találták ki a verselemzést? Nem véletlenül... Ráadásul még érettségi tárgyát is képezi.

    VálaszTörlés
  20. Azért, mert az irodalom órákra azért találták ki a versek megértését célzó elemzést, és azért érettségi tananyag is, hogy egy vers mellé ne kelljen szavakkal leírni, mit akar (szeretne, vagy tudna, ha tudna) a vers kifejezni. Mivel az értelmezés (ma már nagyjából) a vers olvasó közösség értelméhez hozzá tartozik, ha nem érthető egy vers, akkor az ezen a körön kívül van. Ez lehet azért, mert "új utakat talál a szerző", és "majd csak a kései utókor fedezi fel valódi nagyságát", ám gyakoribb (főleg amatőröknél), hogy azért nem megy át az üzenet, mert nem jó a vers.
    Tökéletesen igazad van benne, hogy mást- és mást érthet mindenki egy-egy dolgon, de ez nem mehet a végletek rovására minden esetben, hiszen, ha nincs egyezményes kódrendszer, akkor nem lehet kommunikálni. Ha mindenki kizárólag a saját módján tud valamit értelmezni, és ezek az értelmezések eltérők, vagy, ha sokan vannak, akik nem értenek valamit egy üzenetben, felvetődik a kérdés, hogy általánosságban érthető-e.
    Ezt tanulni kell, gyakorolni, és ez az, amit csak nagyok tudnak ösztönösen.
    Írtam erről is :-)
    http://fabijoe.multiply.com/journal/item/300/300

    Ja, meg azért, mert mostanára kialakult bennem egyfajta igény arra, hogy ne lehúzzák az írásaimat, hanem elismerjék. Kezdetben baromira nem érdekelt.

    VálaszTörlés
  21. akinek monoton a munkája,és nem zsonglőrködik a szavakkal naponta (mint pl.én) annál előfordul hogy nem esik le elsőre...napi szókészletem
    kb.:25 szó....:)

    VálaszTörlés
  22. Harmadszor írok kommentet,most már elküldöm.Nem értem mért beszéled be magadnak ha valamit nem úgy értünk ahogy te gondoltad írás közben,hogy attól rossz a versed.Már mért is lenne rossz!??? Mindannyian máshogy értelmezzük nem csak a versedet az életet is.Ezért van az hogy mindannyian mások vagyunk.És ha rossz lenne a versed már rég nem itt olvasnék!:)Te beszélgettél,Dettyvel jóhogy leesett neki miről írsz.Bár először ő is azt írta hogy alig akarta elhinni vagy valami hasonlót.Mirjam a hit világában él neki könnyebb volt azonosítani a versedet.Én alapjában véve egy vidám természet vagyok,nem gondoltam hogy amikor a születést ünnepeljük te a halálról írsz! És egy ablakról is más jut eszembe ha látom A kinti más világ.Bocsánat.Tehát én most rossz tanuló voltam.:((De a vers akkor is jó!:)

    VálaszTörlés
  23. Persze ezt nem így kell érteni, hanem úgy, hogy "na öreg, egy kicsit még gyakorolni kellene, de igyekezz csak, fog ez menni" vagy valami "lábatlan ló" (hasonló). Ezzel nincs is gond, csak azzal, hogyha az nem derül ki, vajon miért?
    Ja, nekem kisebb a szókincsem, amit használok munka közben, talán 15-20 (angol) szó lehet, bár lehet, hogy eléri a te szókincsedet :-)
    Ilyenek: for...next, while , select, delete, update, insert, commit, case, rollback..

    VálaszTörlés
  24. Na 'öreg" akkor írj sok hasonlót hogy tudjunk itt értetlenkedni!:)))
    ÍRJ mi meg a magunk módján hozzászólunk!Hiszen nem vagyunk kritikusok meg verselemzők"Csak az olvasóid"
    És, igenis hogy megy ez neked! :))

    VálaszTörlés
  25. Egy vers, ill. a mögötte lévő tartalom, jó szándék hathat gyógyító erővel. Pontosan, mivel a születés ünnepe van a kereszténység szerint - egyébként a szeretet ünnepe -, ő is egy születéshez, újjászületéshez nyújtott segítő kezet.
    Persze a halál negatív az itt maradottaknak, de sokszor megváltást hoz... És ez az élet rendje is, sőt úgy is élünk, hogy minden napunk úgy teljen, hogy teljessé tegyük az létünk, mindent kiadjunk magunkból a másik felé, hogy jelenlétünkkel a maximálisat érjük el, amit csak nyújtani tudunk, mert erre csak itt van lehetőségünk, a "földön".

    Épp azért, mert mindannyian mások vagyunk, "rossz tanuló" sincs, csak más életfelfogással, más teherbírással, más beállítottsággal rendelkező ember, aki mindettől még nem lesz rosszabb, kevesebb senkinél.

    VálaszTörlés
  26. Itt élek, most élek, most érzek, most érzékelek, most cselekszem.
    Most ezt tudom, ebben vagyok biztos.

    VálaszTörlés
  27. Nem tudhatom biztosan, de így gondolom. A lélekvándorlásban nem hiszek. Egyéb vallások közül pedig egy sem állítja, hogy a halál után lesz lehetőséged bármit is jóvá tenni. Ezt általános tapasztalat sem erősíti meg (csak néhány olyan beszámoló, amit nem hiszem, hogy tényként kellene kezelnem).

    VálaszTörlés
  28. arra értettem,hogy "csak itt van"...

    VálaszTörlés
  29. Azt, hogy pl. a lányomnak kimutassam, mennyire szeretem, most tehetem meg, most érezheti, most 6 éves, most van rá annyira szüksége, mint egy 6 éves kisgyereknek.
    Ha nem élnék, ezt az érzést, érzelmi biztonságot nem tudná ilyen formában átélni, megkapni...
    Ezért tehetem ezt meg csak itt

    VálaszTörlés
  30. Az élethez nagyon szorosan hozzátartozik a halál is.
    Mai tudásunk szerint előbb vagy utóbb mindenkinek meg kell halnia, aki megszületett/vagy élt bármilyen formában :).
    Az újjászületés is feltételezi a legalább egyszeri születést és halált.
    A túlvilágba is csak az léphet be, aki élt majd meghalt.

    Karácsonykor a szeretetet és a születést, szilveszterkor a halált (az óévet temetjük) majd a születést (az új évet) ünnepeljük.
    A szilveszteri hangoskodás (tülkölés) a démonok, a rossz, a halál elkergetését célozza.

    Egy vers vagy bármilyen művészeti alkotás jósága nem attól függ, hogy mennyien mondják azt, hogy értik. Hogy el kell-e magyarázni a mondanivalóját vagy sem.
    Sokszor szükséges a megértéshez olyan háttér információ, ami nem állhat minden olvasó/néző rendelkezésére.
    (Főleg ha eltűnik a kép a vers mellől mint ahogyan én sem látom. Csak a hozzászólásokat átnézve derült ki, hogy milyen képről van szó)

    Egy műalkotás szerintem akkor jó, ha hat az érzelmeimre és/vagy elgondolkodtat. Az mindegy, hogy milyen eredményre jutok egyébként.
    Az eredmény lehet: tetszik, nem tetszik, értem, nem értem, az alkotó mást gondolt mint én stb.

    A dolog lényege az, hogy megálltam egy pillanatra... :)

    A Te verseidet olvasva Fabijoe megállok egy pillanatra. Számomra ettől jók!

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.