2012. június 8., péntek

Két cím egy hírportálon

Két hír egy portálon egymás alatt: Az első negyedéves GDP adatok szerint minden termelési ágban visszesés volt az év elején, stagnál a belső fogyasztás, és nagyot zuhant az építőipar teljesítménye.
"A válságnak vége" jelentette ki Orbán Viktor fősámánja, Matolcsy György a CNN-nek adott interjújában. Értjük. Matolcsy - és ezek szerint Orbán Viktor számára az a rossz, ha valami jó, és akkor van vége a válságnak, ha minden gazdasági mutató romlik. Nem csoda: ez a (fülke)forradalmi osztályharcos lendület: minél rosszabb, annál jobb.
Csúcsra jár, és nem mozdul a munkanélküliség, bár pörögnek az éhbéres malenkij robotok. Stagnál a belső fogyasztás, visszaesik az export, csökken a GDP, az államháztartás egyensúlya csak a magánnyugdíj megtakarítások eltulajdonításával= padláslesöpréssel tartható, de a válságnak vége. A felszínen maradáshoz kivetett adókat természetesen egyfolytában a lakosság nyögi, annak is a legalacsonyabban kereső rétege.

2012 első negyedévében nem csak a gazdasági teljesítmény esett vissza, hanem a reálbérek változása is kedvezőtlen irányt vett: A KSH legfrissebb adatai szerint, a bruttó bérek alig 2,7 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, míg a nettó keresetek változatlanok maradtak.
Mivel márciusban a fogyasztói árindex 5,5 százalék volt, a háztartások reálkeresete majd 5,2 százalékkal csökkent 2011-hez képest.

Matolcsy Nemzetgazdasági Minisztériuma a bruttó és nettó bérek pozitív változásáról, zeng győzelmi indulókat, de elfelejtkezik a meglóduló inflációról.
Míg 2010-ben és 2011-ben a reálbérek növekedtek, most csökkennek. Ennek oka a nettó bér stagnálása, (a 2011. január-decemberi időszakhoz képest nem változtak a nettó bérek) és az infláció.– illetve mégis: az ugyanebből a tényezőből következő inflációs nyomás. Részben az adóemeléseknek, részben az egyéb sokkhatásoknak köszönhetően, negatív tendencia indult meg.
Az 5,2 százalékos csökkenést a teljes 2011-es időszakhoz mérték. Az előző év azonos időszakához hasonlított reálbércsökkenés 3,7 százalék volt. Látható, hogy 2011 első negyedévénél csak 2007-ben volt nagyobb a visszaesés, de mivel a többi adat éves értéket mutat, ezért messzemenő következtetést nem lehet levonni.

Fontos hozzátenni, hogy a gazdaságban jelentős inflációs nyomás van, és az olyan új adók, mint például a telefonadó, amelyet a szolgáltatók árazásaikba beépítenek, szintén növelik az inflációt. Mivel ez a tendencia erősödik a "kreatív" gazdaságpolika következményeként, az átlagos nettó bérek pedig nem növekednek, így a 2012-es reálkereset csökkenés meghaladhatja a 2007-eset. Az elmúlt évtized legnagyobb jövedelmi visszaesése előtt állunk, megtetézve egy társadalmi katasztrófával: a munkanélküliek rekordot döntő tömegével.
Az Orbán-Matolcsy tandem gazdaságpolitikája következtében sokkal valószínűbb ez a scenárió, mint az, hogy a magyar gazdaság nekilendülne.

Az "én még sohasem hazudtam az embereknek" még mindig a helyén van, pedig tavaly novemberben kapott széles sajtónyilvánosságot a szűk körben elhangzott mondat: "Ha az IMF visszajön, én el." Az Orbán-Matolcsy varázslat egyetlen eleme sem jött be. A magyar teljesítmény - ezzel Orbán Viktor kormányának teljesítménye  - az EU legrosszabbjai között található. A magyar "sikertörténet" - ez is a diktatúrák jellemzője:bukást is "rugalmas elszakadásnak beállítani - az, hogy az "idei év kockázatos lesz egy kicsit" - immár harmadszor a FIDESZ-KDMP koalíció kormányzása idején. Növekszik a munkanélküliség, ez is nyilván eleme az "unortodox" gazdaságpolitikának, ami a belső fogyasztás növelésével óhajtja "felpörgetni" a gazdaságot. Immár harmadik éve hiába rugdossa azt a berúgó kallantyút, a motor még Semlyén imáira sem indul. Matolcsy a kettős beszédben még azt is a kormány sikerének könyveli el, amiben az EU meghátrálásra kényszerítette a kormányt: a Nemzeti Bankkal kapcsolatos változtatásokat is a narancsos bolsevikek eredményének állítja be, holott ezzel Orbán Viktor kapott pár jókora "maflást és taslit".
Egy szó, mint száz: a FIDESZ varázslói ugyanúgy valami tündérvilágot próbálnak választóik, és a nagyvilág szemébe hazudni, mint 60 évvel ezelőtti elődjeik, a "szén és acél országának" építői.
Az ára valószínűleg ugyanaz lesz, de lehet, hogy nem kell rá 50 évet várni. Elég lesz kettő-három.

Orbán Viktor mára alighanem Európa leghiteltelenebb politikusává lépett hátra. Nincs olyan mondata, ami fél év múlva is megállná helyét. Legutóbb a Századvég konferenciáján beszélt a "pávatánc"-ról, ..."hét javaslatból kettőre-háromra (úgyis megcsináltuk már,csak ők nem vették észre) rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit mi nem akartunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk." Ez az "én még soha sem hazudtam az embereknek" politikai hitvallása.Ezért mond mást Navracsis Tibor négyszemközt Neeile Kroesnek, mint a plenáris tárgyaláson, és ezért kérdezi meg utána tőle nyílt színen a biztos, hogy most akkor melyik állítása igaz a kettő közül? Mert az egyik esetben hazudott. Pedig Navracsics pontosan ugyanazt csinálja, mint főnöke, nem is tehet mást, hiszen a FIDESZ-ben ugyanúgy nincsenek önálló vélemények, mint egyetlen bolsevik pártban sem.
Ez a helyzet egyébként Orbán Viktoron meg is látszik. Napi tizenhat-húsz órákat dolgozik, eredmény nélkül,ez sok más embert is felőrölne. Realitás- és időtartam érzékének ilyen fokú elvesztése,eddig megbízhatónak tartott közgazdászai véleményének ilyen fokú figyelmen kívül hagyása, arroganciájának és átgondolatlan "pávatáncainak" sűrűsödése mind azt jelzi, közeleg az összeomlása. De addig még van idő tönkre tenni a teljes magyar társadalmat.

És hogy miért írok erről? Mert a magyar társadalomban az idiotizmus olyan fokúra nőtt a hatalomvadászt politikai szerencselovagok ámokfutása miatt, hogy sokkal kisebb a valószínűsége, hogy egy - egyébként magát értelmes magyar embernek tartó - ellentábor-beli ember elolvasson egy "ellenség"-nek tekintett újság cikkét, mint egy mezei internetes blogot. Pedig fontos tudni, mi vár ránk.

13 megjegyzés:

  1. Orbán még 2010-ben megmondta, hogy az embereknek egy havi bérükről és nyugdíjukról le kell mondaniuk. Ezen igéret beteljesítésének lehetünk tanui/kárvallottjai.

    VálaszTörlés
  2. Tudjuk: azt is megmondta a "Nagy Kormányos" már tavaly is, hogy gyorsul a gyorsnaszád. Meg azt is, hogy lesz munkahely. Csak azt nem, hogy kényszermunka lesz létminimum alatti bruttó fizetéssel. Ezzel együtt csúcson van második éve a munkanélküliség: 11%- körül ingadozik és erre semmiféle mérhető hatással nincs a kényszermunka program. A beruházások 2007 óta nem mozdulnak el éves szinten, az utolsó 2 évben sem, a belső fogyasztás: gazdaság felpörgető eszköz - növekedése tavaly 4. negyedév óta stagnál, és a tavalyi emelkedés is csak a válság alatti radikális csökkenés miatti relatív emelkedés volt. A vállalkozások már 2011.-ben sem jutottak hitelhez, és ez az állapot a mai napig tart, mert a bankoknak elfogyott a hitelforrásuk a végtörlesztés miatt. A vállalkozások 6%-a a hitelhiány miatt kényszerült az elmúlt fél évről beruházást elhalasztani, és 80%-uk nem is tervez bővülést 2012.-re. Nesze neked gazdaságbővülés! Orbán Viktor azt is mondta, hogy lesz új Tákolmány, csak azt nem hogy mellé ezerfős cenzori hivatal is. Meg azt is, hogy fel kell áldozni az egy havi nyugdíjat, de furcsa módon csak akkor, amikor már megválasztották.

    Matolcsy pedig csütörtökön azt közölte a CNN interjúban, hogy Magyarország fiskális állapota "rendben van". "Egyszóval vége, a válságnak vége van". Ez magyar nyelven jelen időt: e hét csütörtökét jelenti.

    Tehát igaz ugyan, hogy az "elmútnyócév" után két évvel a magyar gazdaság a FIDESZ kormány félidejében az első negyedévben 0,7%ot esett vissza, a reáljövedelmek sokéves mélyponton vannak, az idei GDP 1,5%-kal csökken a tavalyihoz képest, a magyar gazdaság 2012. I. félévében minden elemző szerint recesszióba került, így az államháztartási hiányt csak "kreatív" új adókkal lehet szinten tartani - amit természetesen szintén a végfelhasználó fizet meg, már tény szerint is látszik -, és nem volt elmozdulás a "főcsapás" (munkanélküliség) terén, elfogyott a nyugdíjak eltulajdonításából származó pénz, így a költségvetési hiány kiegyenlítésének forrása, ellenben nőnek a költségvetés kiadásai az új intézményekkel, hatalmas rést ütött a költségvetésen a tavalyi egykulcsos adó - ami emellett még igazságtalan is - de ez mind így van jól, mert a gazdaság így működik "rendben". Az is igaz, hogy még Orbán Viktor saját megregulázott Nemzeti Bankja is azt mondja, hogy a jelenlegi fejlődési pályán még 2020-ra is a maastrichti kritériumok fölött lesz az államadósság, hiába kreatívkodik Matolcsy, és a tervezett új adók ismét csak a régi húzd-meg-eresztd-meg politikát folytatják, de úgy is lehet fogalmazni, hogy ez a "rendben lévő gazdaság" kritériuma.
    Persze lehetséges, hogy van olyan ember ebben az országban, akinek a zsebébe folyik be majd az adónem-kiötlési brain stromingból származó bevétel (itt minden lehetséges), annak nyilván rendben lévő a 23.-án bemutatott a sárgacsekk-adó, a mobiltelefonadó és az internetadó, hiszen helyette is más fizeti. És én rosszindulatúan csúsztatok. Lehet. De én nem hazudozom, és utána nem bukok le az Európa parlament előtt, mint az Orbán Kormány.
    Apropo: a gazdasági adatokat kifejzetten a "csúsztatás" elkerülése végett néztem át három különböző gazdaságelemző intézménynél, amelyekből kettő élén az Orbán-párt saját embere áll.

    VálaszTörlés
  3. Most jön az emútnyócévezés.:))

    VálaszTörlés
  4. Ez a téglacsek olyan, mint a rossz tanuló. Mindenről beszél, csak arról nem, amiről kellene. A fidesz saját saráról. Pl. arról, hogy Orbánnak, Pintérnek és társaiknak mennyivel több pénz marad a zsebükben az egykulcsos SZJA következtében. Annyi többlet, amiből sok más szegény ember tisztességesen meg tudna élni. Ezzel az önző, egoista intézkedéssel 400 milliárdot nyúltak le maguknak a költségvetésből. És ezért egyik előző kormányzat sem okolható. Nagyságrendjében pedig felveszi a versenyt bármely korábbi kormányzat korrupciós jövedelmével.

    VálaszTörlés
  5. Lehet, csöppet szelektív a memóriád.

    „összeomlás szélén álló egészségügy, oktatás, és általában a gazdaság.”
    Ki is volt az a Vezénylő Tábornok, aki levezényelte a Háromszázforintos Nemzethalál és az Elviselhetetlen Tandíj elleni népszavazást?
    aztán
    „a hazátlan bitang bandának a hazaáruló úniós aknamunkája.”
    hogy is volt ez valójában?
    OV kiosztotta a kokijait és sallerjeit. Vagyis takarodjanak a mocskos pénzükkel, nem köll az a Büszke Fülkeforr-nak!
    Ezek után mi a fenét befolyásolt volna egy kis aknamunka?
    Érdekesnek találom az általad alkalmazott terminológiát: hazátlan bitang banda – utoljára a kedves Szálasi-pribékek alkalmazták ezt, így.
    Úgy vélem sokat elárul Rólad ez a mentalitás, egy élő őskövülettől nem is olyan meglepő. Egy vérbeli nácinak természetes, hogy úgy gondolja, ő jogosult egyedül arra, hogy kiknek kellene kussolnia.
    Lelked rajta, de tudnod kell, sokkal kevésbé vagy félelmetes, mint inkább nevetséges.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  9. Egyetértünk mi, csak ott van némi nézeteltérés, hogy mi is a mószerolás...
    Mert arra azért biztosan emlékszel, hogy a Gyurcsány - kormány idején egyformán hazudtak nekünk és az Eu-nak a gazdasági állapotokról, a Fidesz erre hívta fel a figelmet - jogosan.
    Ha akkor nem hazudoznak teljes lendülettel, talán nem adósodunk el ilyen mértékben.
    Szerintem ez azért egy kicsit más, mint antiszemitizmusról, cigányüldözésről szóló mocskos hazugságokkal telehinteni a nyugati sajtót.De ezt te is tudod, csak át kellene gondolni egy kicsit : az még nem bűnös, aki tényleges hibákra, hazugságokra hívja fel a figyelmet, a bűnös aki ezeket elköveti.
    Ha láttad a TV - közvetítést akkor tudnod kell, hogy Tabajdi, Göncz, Heller, Kertész Ákos micsoda pofátlan, gyomorforgató mocskolódást adott elő külföldön. Én ezekről beszéltem.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.