2018. szeptember 8., szombat

Köztársaság tér

Vajon miért nevezték éppen ezt át, és nem egy másikat, amikor pedig ötvenhatot nemzeti mítoszukká próbálják tenni az MSZMP községi párt titkár gyerekéből és az MSZMP pártalkalmazottból verbuválódott fülkeforrafalmárok? Hiszen ez a tér "nemzeti mítoszuk", 56 emblematikus helye, ahol a forradalom leszámolt az akkori párthadsereggel, az akkori TEK-kel, ahol a mai professzionális párthadsereggel ellentétben 18 éves, megrettent, kényszersorozott kiskatonákat akasztott a forradalmi nép lábbal lógatva?
Persze a magyarázat nem nagyon bonyolult. A választás oka pusztán a névben keresendő. Az újbolsevik kormány, ahogyan első intézkedései között tüntette el az ország nevéből a köztársaság szót, úgy irtotta ki a főváros térképéről is, hogy emléke se maradjon.

Jelenleg egyedül egy obskurus irat őrzi, az alaptörvény nevű a köztársaság szót, amíg csak egy hajnali 2 és 3 óra között végrehajtott szavazás és a pártállami híradó késő esti tudósítása nyomán vissza nem alakul az ország király nélküli királysággá, amelyet királya hiányában örökölhető pozíciójú kormányzója kormányoz a király nevében az elvont haza (és a csatlós-hűbéres jobbágyok) magasabb üdvére és népe ellenére, mint a kommunista párttikár apuci egykor harcostársai.
Hiába: a vér nem válik vízzé. Csak narancslévé.

Hát ezt a célt szolgálja a Köztársaság tér - és éppen ennek a térnek - névváltozása. Persze, minek is magyarázom? Akit érdekel hazánk sorsa, az mond tudja vagy, mert érdekeiből fakadóan egyet is ért vele, vagy éppen ellenkezőleg. A többi? A folyton hivatkozott többség? Az meg úgyis mindent benyal, amit éppen szükséges: kommunizmust, antiszemitizmust, kerítést, névváltoztatást, államforma és történelem átalakítást, bolsevik nevelést óvoda kis csoporttól akadémiai székfoglalóig, munkahelyteremtő termőföld rablást, és Nemzeti Dohányboltot. Az új elnyomó osztály minden mozdulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.