2018. november 10., szombat

Közösségi média, trollkodás, zaklatás

Mivel a kormányok azt tartják, hogy a közösségi média hatásos, ezért geopolitikai fegyverként használják.
Napjainkra az a paradox helyzet áll elő, hogy a kormány támogatásával létrehozott álhír-ellenes központok éppen a kormány manipulációs kampányaival szemben maradnak természetes módon vesztesek. Minél inkább önkényuralmi egy rendszer, annál inkább jellemző, hogy egyes személyek ellen vetik be a troll hadsereget. A manipuláció célja sokszor csak a közösség elbizonytalanítása, máskor pedig gyakran a hitelesnek tűnő - ellentétes politikai táborhoz tartozónak vélt - egyes személyek lejáratása, zaklatása, megfélemlítése.
A manipulátorok mindent bevetnek a hazai közösségi médiában is: kormányt támogató üzeneteket sulykolnak, általában támadják, hiteltelenítik a politikai ellenzéket, sőt alapvetően büntetőjog alá eső módszerekkel trollkodnak, zaklatják a politikai ellenfélhez sorolt személyeket. A zaklatást elkövető személy (BTK 222), vagyis ha valaki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, ami alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A trollkodás és zaklatás mellett a karaktergyilkosság is kedvelt módszer, és erre a célra nem csak idegeneket, hanem vagy fizetett, vagy önkéntes barátokat, rokonokat is felhasználnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.