2020. szeptember 24., csütörtök

Pandémia

 Mindig volt egy-egy, aki összeesett az utcán. A szimptómák mindig ugyanazok: görcsös izomrángás, fulladás, kiforduló szemfehérje, és hörgő, habzó száj. A delirium 15-20 perce alatt végzett áldozatával. Az illető egy percben még sétált, nevetve beszélgetett társával, aki lehetett gyereke, vagy felnőtt kísérő, a következő percben rángatózva feküdt az utcakövön. Az egészségügyi jármű mindig csak a rángás vége után érkezett, akkor is, ha az állomás csak egy háztömbnyire volt. Más segítségre nem számíthatott: a kitörő betegség - ellentétben a fertőzés korábbi, levegőn át terjedő variációjának közepesen fertőző voltával - érintéssel terjedt, és rendkívül veszélyes volt.
Az egy-egy korábban előforduló, önzetlen segítő sorsáról: két napon belül minden hozzátartozója elkülönítőbe került, és nagy bizonyossággal meghalt - az állami média részletesen tudósított. Mindezek hatással voltak a népességre: egyre kevesebben merészkedtek maszk nélkül az utcára.
Persze olykor egy-egy maszkos járókelő is megszédült, vagy elesett az utcán. Ilyenkor egy perc alatt megérkezett a speciálisan felszerelt rohamkocsi, és a beteget szirénázva a legközelebbi kórházba szállította, ahol a Bölcs Vezető döntésével hónapokkal előre, rendkívül kedvezményes felárral történt beszerzések eredményeképpen mindig volt egy szabad életben tartó berendezés.
Maszk bőséggel volt. Az olcsó fajtákat jelképes összegért árulták a Honi Dohánytól kezdve a Honi Élelem és a Honi Ital boltjaiig, de árusításuk hatóságilag kötelező volt minden kereskedelmi vállalkozásnak. Rebesgették, kik azok, akik behozatalukból a párt vezetőjén kívül a legnagyobb hasznot húzták. De csak halkan. Még inkább csak négy fal között.
A maszkmegtagadókat pénzbírság és egyéb szankciók is fenyegették, ezeket lépten-nyomon hallani lehetett a hangos hirdetések között, és a régen megszűnt Ellenség színeit öröklő, öles kormányplakátok is harsogták.
Persze volt biztonságos maszk a párt maszkjain túl is. A különböző biztonsági fokozatokat áttekinthetetlen betű- és szám kombinációk jelezték az áruházi csomagolásokon a zsebkendőtől az aktív szénszűrővel és oxigénpalackkal ellátott biológiai-vegyi védőeszközig, amelyet az utcákon cirkáló, felfegyverzett járőregységek is hordtak.
A járvány lefolyásáról és várható kimeneteléről mindenki pontosan értesült. A napi új, igazolt fertőzések száma - az egyre kiterjedtebbé váló hatósági, valamint az immáron saját költségre végeztethető teszteléseknek is köszönhetően folyamatosan emelkedett, annak ellenére, hogy még a lakosság egy ezrelékére sem terjedt ki. A kezdeti híradások 10 ezreléknyi fertőzést és a fertőzöttek 4%-os halálozási rátáját - főleg a legyengült szervezetű, többféle betegséggel küzdő és idős állampolgárok körében, akik már úgyis csak terhet jelentenek a gazdaságnak - prognosztizálták. A prognózist sikerült tartani. A tesztelteknek 12 ezreléke bizonyult fertőzöttnek a publikált adatok szerint, és a halottkémi jelentések is hozták a 3,9%-os arányt.
Hiába, a Bölcs Vezető hónapokkal előre megmondta,,mint ahogyan a hullámok időzítését is jól beállította. Hogyisne! Még egyszer nem.lehetett elkövetni azt a tévedést, ami az első hullám idején a gazdaság visszaesését és ezzel a bevételek elapadását okozta!
A két hullám között született rendeletek - amelyek a készültségi állapot idejére felváltották a törvényeket - előírták, hogy minden állami alkalmazottnak a munkahelyén kell ellátnia feladatát, akkor is, ha azt távmunkában is végezhetné. A Bölcs Vezér informatikai analfabetizmusa közismert volt - ő maga, a "jogász gyerek" - dicsekedett vele nagy nyilvánosság előtt - persze ez még abban a homályba vesző időben volt, amikor a bolsevik palántából a liberalizmust egy nagymágnás pénzén tanulmányozó, a liberális Szövetség elnöki posztjára pályázó, nagy szájú ellenzéki vezér le nem csillapodott, és a keresztény-konzervativizmus álruháján át vissza nem tért kiinduló pontjához, oda, ahol a szélső jobboldali fasizmus összeér apja egykori szélső baloldali elkötelezettségével, a proletár diktatúrával.
De ezt csak kevesek fogalmazták meg. A többség rettegve, vagy bizakodóan adta rá voksát ciklusok óta az összes előre elhatározott kimenetelű választáson, és erősítette meg helyzetét a tendenciózus válaszlehetőségeket tartalmazó konzultációs kérdőíveken.
Mindig volt egy-egy, aki összeesett az utcán. Ám a Liget projekt, az Ép Testben Ép Lélek sportlétesítmény-építő projekt, a csernobil-projekt és más, gazdaságilag kiemelt projektek, amelyek kivitelezését rendre a gazdaságilag legerősebb vállalkozás - a Bölcs Vezető gyerekkori barátja vállalkozása - kapta meg, a járvány ellenére rendületlenül haladt. Csakúgy, mint az ország, az "építésének utján".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.