2011. december 17., szombat

Irány a tengerfenék!

Orbán Viktor gazdaságpolitikája megbukott. A belső fogyasztás élénkítésére, a nagy jövedelmű rétegek adójának a munkanélküliek és a minimálbéren élők tömegeinek kárára történt mérséklésén alapuló gazdaságpolitika, amelynek legfőbb hazai gazdasági "szakértője" Orbán gazdasági minisztere, Matolcsy volt, a nyugdíj megtakarítások elherdálása után ismét a gazdasági összeomlás szélére vitte az országot.
Orbán Viktor Titanicja megint éles kanyart vett a sziklák között, de ezúttal sem azért, mint amiért állítja: azok a sziklák már induláskor is ott voltak, csak éppen a kapitány volt részeg, ezért nem látta őket.
Reméljük, a múlt heti konzultáció után némileg oszlott végre a köd a kormányfő szeméről, ha ugyanez nem is mondható el a legénységről, akik - szokás megint le voltak maradva egy-egy brosúrával a kapitány mögött. De ezt már megszokhattuk: vannak, akik minden irányváltáskor saját tehetetlenségük áldozatává válnak, és csak a FIDESZ hajó belső személyi összefonódásai tartják vissza őket attól, hogy egy-egy kanyarnál csúfosan le ne repüljenek róla. Ilyenek közé tartozik mind a kormányszóvivő, mint a debreceni FIDESZ erős embere, akinek alig 2 hetes jól megalapozott nyilatkozata szerint "nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelcsomagot kérjen a Valutaalaptól", és aki szerint a szervezet magyarországi képviselője „olyan mértékben nincsen tisztában a magyar helyzettel, amely mellett nem is érdemes konzultálni".
Tartok tőle, ez a FIDESZ erős emberére fokozottan igaz, mint azt már a forint válság előtti napokban is bebizonyította. Persze a tárgyalások megindulásáig még elcsaphatja a hasát egypárszor a kapitány, és az is könnyen előfordulhat, hogy egy estély után másnap fájó fejjel ébred, és a repülőgépet Ferihegyről fordítja vissza az IMF küldöttséggel.

Mint azóta tudjuk, valójában majdnem ez is történt.

Hasonló zavarok egyre gyakrabban jelentkeznek a kapitány közvetlen környezetében is.
Persze mi, a fedélközben utazó szállítmány ezekről csak a hajó csikorgó irányváltásaiból és az üzemtérből  rendszeresen kihallatszó csörömpölésből értesülhetünk. Csak az az érdekes, hogy milyen sok utas van ezen a hajón, akiknek olyan erős gyomra van, hogy képes elélni azon a moslékon, amit szellemi táplálékul ad számára a hajót kiszolgáló (lásd még: ministráns, minister) személyzet, és a sűrű, felborulással fenyegető irányváltás során jelentkező hánykolódástól sem hányja tele a hajó fenekét. Ámbár a fedélközben így is egyre nagyobb a hányás szag, a mocsok és az ürülék, ami valahogyan beszivárgott a Kossuth térről.

A Párthíradó ismét hazudott. Tudjuk, régi magyar közmondás: a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Így volt ez Orbán Viktorral a nem volt közgyűlés esetében, így volt ez Gyurcsánnyal, és így van ez Pártunk és Kormányunk TV Híradójával is, többször egymás után. Vajon milyen párt utasításra takarnak ki fejeket szerkesztők a riportfilmek hátteréből? Vajon milyen párt utasításra hazudja a Híradó, hogy a szakszervezetek elhatárolódnak az éhségsztrájkolóktól? A Kapuvári Gábor nyilatkozatából koncepciózusan kiragadott fél mondat a FIDESZ apparátus hazugságpolitikájának része. Ugyanolyan előre megfontolt szándékú eljárás, mint egy bizalmas párttaggyűlésről kiszivárogtatott hangfelvétel egyetlen kiragadott mondatát felkapni és teleharsogni vele a narancs sajtót.

Ugyanilyen hazugság volt az egy kulcsos SZJA demokratikus-igazságos volta is. Ezt is minden FIDESZ szavazó elhitte, rá is fázott. Persze, akik véleményt is képesek nyilvánítani, azoknak jól jött az adócsökkentés, hiszen ők azok, akik Magyar Nemzetet olvashatnak FIDESZ-Híradót nézhetnek és internetezhetnek. Nekik még van miből. Előre ki lehetett számítani, hány forint havi jövedelem az az összeg, ami fölött kell keresni ahhoz, hogy valaki jól járjon az SZJA változáson. Ráadásul még modellezni is képtelennek mizonyult a FIDESZ gazdasági tervező kara, hiszen egy év alatt kiderült, hogy a létminimum körül élők nagy tömegétől még felemelt adókulccsal is képtelenség annyi pénzt beszedni, amit a jól kereső pártklientúrák számára megspórolnak. Azok meg eddigi szokás szerint úgyis elcsalják azt is, amit fizetniük kellene.

Az egészségügyi hozzájárulás bevezetése egyértelmű beismerése annak a hazugságnak, amit a FIDESZ vezérkara terjesztett: nincs szükség a vizitdíjra. A tandíj bevezetése a következő FIDESZ hazugság leleplezése. Csak aki fizet, az mehet egyetemre, de még annak is megmondja a FIDESZ, hogy melyikre, és milyen szakra. Volt ez már így ebben az országban, amikor a Párt kádereinek gyerekei juthattak be az egyetemekre.

Ezt a stílust már volt alkalmunk megtanulni és fölismerni Kádár János rendszerében. Most ismét visszaköszön az egyszer már megdöntött pártállam minden egyéb jelenségével együtt. Lehet, hogy valóban szükség lenne a forradalomra?

Mindeközben a hajó felépítménye megújult. A karcsúsítás jegyében újabb hatalmas lövegtornyok emelkednek rajta, megtömve a hajófenékre irányuló ágyúcsővel a média törvénytől kezdve a farkalatos törvényekig, de az egész Tákolmányt a szétesés veszélye fenyegeti, hiszen hajtóerejét csak az evezősök adják, bozótvágó macsétával és utcaseprő seprűkkel kezükben. Lehet, hogy a konstruktőr-kapitány nem vette észre, hogy újabb két évszázad és három generáció telt el azóta, mióta utoljára működőképes volt ez a fajta típus? Nem kellene végre a vízbe hajítani, hogy felébredjen?

4 megjegyzés:

  1. Kevés szó esik arról, hogy a kormány a nemzetközi szervezeteknek, az EU-nak, az IMF-nek rendszeresen hazudik, mást mond/ir nekik, mint amit valójában csinál. Pl. egészen véletlenül más szövegű törvényjavaslatot küld ki részükre, mint amit a parlamentnek benyujt. Aztán a tőlük kapott "kokikat és sallereket" győzelemként vagy legalább is természetes dologként adja elő. Pl. a mostani IMF tárgyalás megszakadását jézuskázásnak.

    VálaszTörlés
  2. Az a helyzet, hogy én koromnál fogva hallhattam olyan dolgokat, amiket igen sokan csak a szüleiktől hallhattak viszont, és azt kell mondjam, hogy az egykor hallott hazugságok mostanában igen erőteljesen köszönnek vissza "Pártunk és Kormányunk" narancsos szájából. Időnként fölkapom a fejem egy-egy szóra: ezt már Kádár elvtárstól, vagy Aczél elvtárstól hallottam. Esetleg Lázár elvtárstól (nem a mostanitól, hanem hittársától az egykoritól).
    A kormány egyébként csak azt csinálja, amire egyszemélyű vezetőjétől utasítást kap - ez persze semmi felelősség alól nem menti föl tagjait. Nem gond, nemrégiben fogadtatták el visszamenőleges hatályú felelősségre vonásokat lehetővé tevő farkalatos törvényüket a pártállam vezetőivel szemben. Csak azt nem látom, hogy lehetnek annyira buták, hogy elfelejtették 5/4-es törvénybe foglalni: kivéve FIDESZ pártállami vezetők...

    VálaszTörlés
  3. Találtam egy érdekes hírt, talán idekívánkozik:

    A király meztelen - de vajon látják-e az alkotmánybírók is?

    Az új Orbán-rendszert megalapozó törvények egész sorának megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól néhány közéleti személyiség. Mindannyian az antalli MDF-ből indultak, és kitartanak a demokratikus köztársaság mellett.

    Az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványt Pusztai Erzsébet, Kajdi József és Kerék-Bárczy Szabolcs jegyezte. A Szabadság és Reform Intézet Alapítvány nevében a médiatanács, illetve az Alkotmánybíróság tagjait, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottságok felállításáról rendelkező országgyűlési határozatok, a médiatörvény, továbbá az MNB-ről, a Költségvetési Tanácsról, az információs önrendelkezési jogról, az Alkotmánybíróságról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvények megsemmisítését kezdeményezik.

    A ma hatályos alkotmányra hivatkoznak, amely - csakúgy, mint a jövőre hatályba lépő új alaptörvény - egyértelműen leszögezi: "SENKINEK A TEVÉKENYSÉGE NEM IRÁNYULHAT A HATALOM ERŐSZAKOS MEGSZERZÉSÉRE VAGY GYAKORLÁSÁRA, ILLETŐLEG KIZÁRÓLAGOS BIRTOKLÁSÁRA".

    A kifogásolt rendelkezések viszont éppen a "közhatalom mindenkori parlamenti többség és kormány általi kizárólagos birtoklására" irányulnak - olvasható az alkotmánybírósági beadványban. Az ilyen törekvésekkel szemben pedig - hívják fel a figyelmet - "törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni".

    Az indítványozók azt kifogásolják, hogy "a parlamenti többség úgy alakítja a politikai verseny játékszabályait, hogy lehetőleg hosszú időtartamra kizárja a váltás lehetőségét, de még azt is, hogy a közhatalom birtoklásában és gyakorlásában másik politikai erővel, irányzattal osztozni legyen kénytelen".

    Az alkotmánybírósági indítvány utal arra, hogy "a fogaskerékszerűen egymásba illeszkedő jogi rendelkezések során épül fel az az intézményrendszer, amelyen keresztül megvalósulhat - és adott esetben meg is valósul - a hatalom kizárólagos birtoklása és ezen keresztül kizárólagos gyakorlása". Ennek egyik eleme, hogy a végrehajtó hatalomtól független intézmények vezetői, illetve meghatározó befolyással rendelkező tagjai csak kormánypárti jelöltek lehetnek.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.