2012. február 9., csütörtök

Navracsics Tibor:“Magyarország megtartotta a fékek és ellensúlyok rendszerét”

Ez hazugság. Nem szemen szedett hazugság, hanem szimpla, átlátszó és direkt hazugság.
Ez ugyanolyan hazugság, mint az, hogy a Kádár-féle népi demokrácia demokrácia volt.

Nézzük csak!

FIDESZ vezetőségi tag lett motorként és nem fékként az államelnök.
FIDESZ tag a legfőbb ügyész.
A Média Tanács minden egyes tagja FIDESZ -kapcsolatokkal jellemezhető. Elnöke "független": a FIDESZ választmány-tag Szalai Annamária, tagjai természetesen mind függetlenek Orbán Viktortól, pártjuk elnökétől.
Annak a kiherélt Alkotmánybíróságnak tagjai, amelyik csak farkalatos törvények ügyében és még számtalan esetben nem dönthet, tagjai "független" volt FIDESZ-es képviselők.
A legfőbb ügyész a FIDESZ-tag Polt Péter.
Az Országos Bírói Hivatal elnöke, a régi NÉKOSZ-os (bocsánat: Bibó kollegista) Handó Tünde, Szájer József ősfideszes képviselő felesége, az Orbán család családi jó barátja évtizedek óta, szintén a függetlenség, a fékek és ellensúlyok jegyében. Nyilván a törvényhozástól és a Kormány végrehajtó hatalmától való függetlenség őre lesz a bírói kar élén.
A Magyar Nemzeti bank elnöke fölé - miután nemzetközi jogszabályok tiltották annak lecserélését, FIDESZ-tag került főnöknek.

Természetesen nem jó, ha Magyarország kormányát nemzetközi szerződés megszegésével vádolják. Legalábbis magyar állampolgárként így gondolom. Látni kell azonban, hogy a FIDESZ rokoni-baráti-politikai összefonódások azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy a miniszterelnök kedélyes hét végi szalonnázás során beszéli meg a legfőbb ügyésszel, hogy ki ellen indítson eljárást, egy füst alatt azt is megtárgyalva a legfőbb bírával, hogy az ügyben milyen ítéletnek kell születnie - természetesen a demokrácia - bocsánat: NER - nagyobb üdvére. Az így megtárgyalt új jogszabályt és előre lejátszott következményeit a családi jó barát képviselő "egyéni indítványára" másnap el is fogadhatja a Parlament, a köztársasági elnök pedig az Országgyűlés elnökének előszobájában a nyomtató mellett alá is írhatja a törvényt, így harmadnap ki is lehet hirdetni a legfőbb ügyész és legfelső bíró által megbeszélt - a miniszterelnök által javasolt - ítéletet.
Ha valaki úgy gondolja, hogy ez aljas rágalom, lehet, hogy igaza van, de lehet, hogy nem. A rendszerben nem az a veszélyes, hogy így működik: hanem az, hogy bármikor működhet így.
Kádár János rendszerében nem vittek el mindenkit Recskre, de bárkit bármikor elvihettek volna - a rendszer logikája miatt. Nem állítom, hogy a megszűnt Magyar Köztársaság utáni Magyarország új jogrendjében mindenkit el fognak ítélni előre lejátszott forgatókönyvek alapján, csak azt, hogy ennek lehetősége nem, hogy nincs kizárva, de teljesen szabad, és ellenőrizhetetlen. Kádár János nyugodtan kiadhatta (akár közvetlenül is) az utasítást - kedélyes Vasas meccs látogatás alatt - bárkinek a "ügyére". A lehetőség ma is fennáll.

Mielőtt vád érne: én a közigazgatási alapvizsgát a nem éppen bal oldali érzelmeiről ismert Antall-Boross kormányzati ciklusban tettem. Akkor kellett vizsgáznom olyan kérdésekből, hogy mit jelent az állam hatalmi ágainak szétválasztása. Hát mindenesetre nem azt, hogy a törvényhozó hatalom tagjának (egy képviselőnek) felesége a bíráskodó hatalmi ág vezetője, aki családi jó barátja a végrehajtó hatalmi ág első emberének, a miniszterelnöknek, aki annak a pártnak is elnöke is egyben, amelynek vezetőségi tagja a későbbi államfő. Ha ez az összefonódás nem ellenkezik mind betűjével, mind szellemében az összeférhetetlenséggel, amely miatt a tisztségviselőnek kötelező lemondania tisztségéről, akkor semmi. Hát, semmi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.