2012. február 22., szerda

Progresszív adózás és az eltartott 10 millió. Évértékelő adathibával.

Az az igazság, hogy néhányszor már megfogadtam magamban, hogy nem írok blogot bronírt idiótákról és/vagy gerinctelen hazudozókról, de amikor hülyének néznek, mindig fölmegy a vérnyomásom, és ilyenkor utánanézek dolgoknak.
Orbán Viktor évértékelője szerint a progresszív adó büntette a munkavállalókat. Ezúttal nem a zemberekről, hanem új célközönségéről, a "középosztályról" beszélt - bármi legyen is a fogalom mögött a miniszterelnök agyában.
A középosztály - szerinte - nem tudta kijátszani a szabályokat, hiszen bérből élt: Ezek szerint miniszterelnökünk által így megtiszteltetve érezhetem magam: Orbán Viktor engem is a "középosztályához" sorol, hiszen bérből/fizetésből élek én is. Középosztályba tartozom tehát a KSH létminimumát el nem érő egy főre eső családi jövedelmemmel együtt. És, minthogy mi középosztályiak nem tudjuk kijátszani az adótörvényeket, így történt, hogy 2010-ben miniszterelnökünk szerint már csak 2,6 millió adózó tartotta el a tízmilliós országot.
Nem tudni, hogy miniszterelnökünk melyik nagyszerű "szakmai" tanácsadójától kapta a számot, mert a Nemzetivé átnevezett és a Vámhivatallal összevont Adóhivatal szerint 2010-ben 4597985 magyar állampolgár töltötte ki az adóbevallást, és több, mint 3,5 millióan ténylegesen fizettek is adót (3525536 fő). Miniszterelnökünk nyilván megint nagyot akart mondani, mint eddig is sokszor, és most is mellé trafált. Ezúttal durván,  900 000 ezer fővel tévedett.
Nem nagy ügy ez a tévedés, csak 35,6%-a Orbán Viktor állításának. Ha a deficit 3%-os céljában is ugyanekkorát téved (35,6%) Pártunk és Kormányunk vezető tengerésze, az bizony 4,1%-os államháztartási deficitet jelent év végére a 3% helyett.
Tehát Orbán Viktor fenti kijelentése vagy hazugság: az igazság tudatos, (politikai) érdeken alapuló manipulatív elferdítése, vagy a tények nem ismeretéből fakadó butaság. Az olvasóra bízom annak eldöntését, hogy mi jobb: ha egy buta vagy ha egy erkölcstelen ember dönti el, hogyan éljük életünket.
Persze az is lehetséges, hogy miniszterelnökünk nem sorolja bele az adózók közé saját magát, és kormányának tagjait, azok állami - költségvetésből fizetett - alkalmazottait, ugyanis a két szám közötti különbség kiadja az ország költségvetési - közigazgatási és közalkalmazotti - munkavállalóit.
Amennyiben ez járt miniszterelnökünk fejében, bizony csúful alulértékeli saját bölcs honatyai tevékenységét, hiszen saját magát a munkát nem végző "kitartottak" közé sorolja. Ebben az esetben - megengedem - igaza is van: mióta politikára adta a fejét, még csak az adófizetők pénzéből származó jövedelme volt, így az ő szempontjai szerint nézve politikai pályafutása kezdete óta soha semmivel nem járult hozzá a 10 milliós ország lakosságának eltartásához, ellenben az adófizetők által befizetett, valamint vásárlásaik adótartalmából befolyó: tehát szintén az adófizetők által befizetett pénzek elköltéséhez eléggé vastagon.
Azt már csak csöndben jegyzem meg, hogy a tízmillió sem annyi, csak 9 millió 960 ezer fő, és a népesség fogyási üteme is gyorsul, FIDESZ-családtámogatás program ide vagy oda. A lélekszám csökkenés gyorsulásának egyértelmű oka a születések számának csökkenése, ami 2,5%-ot tett ki 2011-ben 2010-hez képest, ugyanis ezzel párhuzamosan némileg csökkent a halálozások száma is.
Ennek következtében minden tízezer magyar állampolgár közül 41 tűnt el hazánkból a múlt év folyamán, ami 1 fővel több a 2010-es fogyás adatánál. Ez a 41000 fős csökkenés országos szinten egy Ózd vagy Érd nagyságú településnek felel meg.

1 megjegyzés:

  1. "Persze az is lehetséges, hogy miniszterelnökünk nem sorolja bele az adózók közé saját magát, és kormányának tagjait, azok állami - költségvetésből fizetett - alkalmazottait, ugyanis a két szám közötti különbség kiadja az ország költségvetési - közigazgatási és közalkalmazotti - munkavállalóit."

    Én erre tippelek. Persze még az is lehet, hogy az ominózus kb. 900 ezer főt azért nem vették figyelembe, mert azok évi adója a 10 ezer forintot nem érte el.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.