2011. november 25., péntek

Bóvli

Orbán Viktor másfél éves tevékenysége után az egyik legnagyobb hitelminősítő intézet, a  Moody's a bóvli kategóriába sorolta Magyarországot, ami a Süddeutsche Zeitung szerint például azt jelenti, hogy a magyar államkötvények a szemétbe valók.
A lap egyébként elemzésében emlékeztet rá, hogy Magyarország a nyáron Kínától szerzett pénzt, és Orbán Viktor korábbi határozott elhatárolódása ellenére nemrégiben új tárgyalásokba kezdett az IMF-fel és az EU-val. Ezzel a ténnyel állítja szembe Lázár Jánost nyilatkozatát, ami szerint az ország a pénzpiacokról tudja magát finanszírozni.
Lázár elvtárs nyilván szemétbe fekteti saját vagyonát, azért biztos benne, hogy másoknak is képes lesz eladni.
Közben a FIDESZ politikusai közül is egyre többen gondolják, hogy Matolcsy Györgyöt le kellene cserélni. A bökkenő azonban most is az, hogy a dög mindig a fejétől kezd bűzleni, nem a végtagjai rothadnak először. Matolcsy Orbán Viktor embere, és bármilyen katasztrofális gazdaságpolitikát is folytatott, jól tudjuk, hogy a FIDESZ-en belül kizárólag az történik, amit Orbán Viktor dönt. Tehát Matolcsy hozzáértése ide vagy hozzá nem értése oda: a katasztrofális gazdaságpolitikát, ami másfél év alatt úgy emelte a magyar államadósságot 10%-kal, hogy közben a magánmegtakarításokat is elköltötte,  és gúzsba kötötte a gazdaság motorjául szolgáló hitelezést, kizárólag az ország miniszterelnökének egy személyű felelőssége.
Politikájának következményeképpen Magyarország jelenleg bizonytalan adósnak számít, ahova nem ajánlott pénzügyi eszközöket befektetni.

A FIDESZ vezetése és Matolvcsy a leminősítés hírére azzal a hazugsággal állt elő, hogy ez "a pénzvilág tudatos támadása Magyarország ellen". Ezt az állítását az után tette Matolcsy György, hogy főnökével, Orbán Viktorral együtt közgazdászokkal konzultált.  Matolcsy szerint a szakértők azt tanácsolták, hogy új növekedési tervet (A NYENYI-re és kényszermunkára alapozott, ötször módosított Széll Kálmán Terv újabb variánsát?) kell kidolgozni, illetve, hogy szövetséget kell kötni azzal az IMF-fel, amire Orbán Viktor szerint semmi szükség nincs Magyarországon, hiszen a pénzpiacról is fedezni tudja hitelszükségleteit a szemétté minősített államkötvények eladásával. Ebben a nyilatkozatban csak az a gond, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy szemenszedett hazugság, ugyanis két, a konzultáción jelen lévő közgazdász szerint Matolcsy és Orbán föl sem fogta a közgazdász konzulensek kritikáit és javaslatait. A pénzvilág  tudatos spekulációs támadásáról senki nem szólt semmit, hiszen mindenki tudja, hogy az egy baromság.
Miután még a FIDESZ parlamenti képviselői (akikről tudjuk, hogy szavazó gépként működnek, és automatikusan végrehajtják főnökük minden hagymázas lázálmát) között is volt, aki azt nyilatkozta: "az eddigi gazdaságpolitikánkat, illetve magát Matolcsy tevékenységét minősítették most, ezért kellene mennie.", de Orbán Viktor - aki már minden arcát elvesztette vagy hússzor, és minden száját felcserélte már néhányszor egy másik testrészével, minden valószínűség szerint ragaszkodni fog dilettáns gazdasági miniszteréhez, a gyorsnaszádot minden valószínűség szerint sziklának kormányozza, annak ellenére, hogy most már igényt tart a nyáron nagy hangon, arrogáns modorban elzavart nemzetközi alap segítségére.
A jövő évi növekedési terv tovább szűkül: a nyári 3, az egy hónapja 1,5%-os növekedésből mára 0,5-1% közötti lett Matolcsy nyilatkozata szerint. Ennél sokkal valószínűbb tehát a recesszió.
A miniszterelnök egyes hírek szerint nagyon érdeklődő volt a konzultáción, és gazdasági minisztere is megpróbálta megérteni, hogyan is működnek a nemzetközi pénzpiacok. A kifejezetten jó hangulatú beszélgetésen a kormányfő, kíséretében gazdasági miniszterével azt próbálta megérteni, hogyan is működnek a hitelminősítők, milyen mechanizmusokon keresztül, milyen módon és időtávon hat a jegybanki kamatpolitika. Kérdéseket tett föl a bankok működésével és a spekulációs tevékenységekkel kapcsolatban. 

A konzultáción kiderült, hogy mind a miniszterelnök, mind gazdasági minisztere valóban azt képzelték, hogy bizonyos körök gazdasági támadást intéztek Magyarország ellen, és fogalmuk sem volt a háttérben működő nemzetközi gazdasági és pénzügyi mechanizmusokról.

Csak egy kicsit érződött Orbánon és Matolcsyn, hogy meg lennének ijedve az általuk okozott helyzet miatt, de egyáltalán nem pánikoltak a két jelenlévő közgazdász szerint.

A szél- és vízjárás ismerete nélkül persze a kormányos csak össze-vissza tekergeti a kormányt, mint az a gyorsnaszád eddigi cikkcakkjaiból mindenki számára világossá vált, és csak Posszeidón segítségével lehet elkerülni, hogy mindannyiunkat bele ne borítson egy váratlan fordulóval a vízbe. Persze, ha még mindenféle idióta léket is ütnek a hajón, közben, akkor még a kaporszakállú sem ment meg minket a hajó elsüllyedésétől, amelyet két ekkora pancser irányít.

Eddig, intézkedéseit látva időről időre fölmerült bennem a kérdés: miniszterelnökünk és vezető politikus társai vajon valóban ilyen buta emberek, vagy ennyire rosszindulatúak? A mai hírek a rosszindulatot persze nem zárják ki, de egyre inkább hajlok arra a véleményre, hogy inkább a feneketlen sötét butaság szüli azokat a hagymázas elképzeléseket, mint például, hogy egy ország gazdasági fölemelkedését -sőt! Elrugaszkodását! - kényszermunkára kell alapozni a XXI. században, és árokásással, valamint kézi áteresz tisztítással kell fölépíteni a FIDESZ mennyországot.
Csak azt nem tudom, mi a jó büdös francot csinált ennyi állítólag egyetemet végzett, és mindenféle kitüntetéses oklevelet szerzett KISZ-es pártkatona mondjuk az elmúlt 30 évben, hogy a sötétségen kívül semmi nem ragadt rájuk, csak pénz?

2 megjegyzés:

  1. Update:
    Miután Matolcsy volt a "Gazdasági Szabadságharc" fő gazdasági ideológusa és Orbán Viktor fő háttere ebben az eszméletlen kommunista hadigazdasági ideológiai katyvaszban, ezek után ma ő ment az IMF-hez, hogy visszahívja a szervezetet a tárgyalóasztalhoz. Ma déli hír: hogy válaszként közölték Matolcsyval, hogy rendben, tárgyalhatunk, de nem veled! Te nem leszel része a magyar küldöttségnek, ez a tárgyalás feltétele.

    VálaszTörlés
  2. Végre akadt valaki aki megmondta, hogy a "király" meztelen.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.