2012. május 11., péntek

SzÉP kártya, FIDESZ Fogyatékos politika

Teljesen megfordult velem a világ, amikor a narancsos bolsevik párt kormánya a fogyatékos ellátás gajra vágása után bevezette a - többek között - a fogyatékos személyeket is támogató tejjegy-rendszert: a Szép Kártya utalványt. Minthogy rokonságomban érintettek vagyunk, hát megpályáztunk  - időben - ilyen támogatást, és el is nyertünk 40 eFt támogatást 20 eFt önrészhez. Örömmel foglalta volna le rokonunk a majd egy hétre elegendő utalvány segítségével a szállást, így bejelentkeztünk a megfelelő weboldalra, ahol rövid keresgélés után kiderült, hogy az elnyert támogatás + az önrész a meghirdetett szállások 80%-ában félpanziós ellátást nyújt, általában 5 (vagy 4) napra. Ez bökkenő: rokonom nem teljesen önellátó. Ha az étkezések közül egyet magának kell megoldania - bevásárolni vacsorára, az bizony gondot jelent számára. Hát kerestünk olyan szállást, ahol - nyilván rövidebb időre - teljes panziót is biztosít a vendéglátó szolgáltató - amely mellesleg, mint kiderült, mindegyik a Humán-Jövő 2000 Kft üzemeltetésében működik. Találtunk is ilyen szállást: 3 napra a támogatás és az önrész áráért, ami azt jelenti, hogy rokonom egy teljes napot üdülhet, hiszen az első napon megérkezik, a harmadikon pedig távozik: kicsomagolnia sem érdemes.
De a pénzt már - természetesen - befizette, tehát késő gondolkodni, lefoglaltuk számára a tervezett időpontra a szállást, és e-mailen az érkezés és távozás legkorábbi illetve legkésőbbi időpontját is sikerült tisztázni.
Ad dolog nem hagyott nyugodni, és utána néztem nyilvános adatbázisokban és netes kereséssel a Humán-Jövő 2000 Kft -nek. Surprise, surprise! Nyilván nálam tájékozottabbak tisztában vannak vele, hogy a kft tulajdonosa a  Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium HU-1055 Budapest, Kossuth tér 2-4. Társadalmi szervezet, alapítvány esetén a nyilvántartási szám: 300070  A tagsági jogviszony kezdete: 2000/06/30 bejegyzéskor, és a tulajdonviszony     2011/03/25 - 2012/02/17 tartott, amikor is
az (új?) tulajdonos a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium HU-1055 Budapest, Kossuth tér 2-4. Társadalmi szervezet, alapítvány esetén a nyilvántartási szám: 300070 A tagsági jogviszony kezdete: 2000/06/30 lett. A tulajdoni jog hatályos  2012/02/27 -től.  (Hogy február 17. és 27. között ki volt a tulajdonos, arról nem szól a fáma, ellenben a (legálisan és nyilvánosan elérhető) forrás felsorolja a képviseletre jogosító személyek nevét.
Én már nem vagyok fiatal, legfeljebb tovább öregszem: Vajh kik lehetnek azok, akik ilyen sokan képviselhetik a Minisztérium - azaz a magyar állam - kizárólagos tulajdonában lévő, üdültetésre és szabadidő szervezésre, meg hasonlókra bejegyzett korlátolt felelősségű társaságot? - Közbevetőleg: a KFT olyan vállalkozási forma, amelynek gazdasági tevékenységéért a tulajdonos(ok) maximum a bevitt tőkéjük alapján tartoznak - korlátozott - felelősséggel, azaz, ha a cég hatalmas adósságot halmozna föl és felszámolás során ki kell elégíteni a hitelezőket, a tulajdonosnak - jelen esetben az államnak - maximum a befektetett tőkéjével kell helytállni.
A névre történő google kereséssel véletlenül rábukkantam a Humán Jövő 2000 Kft dolgozóinak név- és fizetési jegyzékére is. Ezen szerepel a szociális üdültetési projektvezető Kerényi Csaba 740 eFt, Pásztor Gyula fejlesztési igazgató 740 eFt és Damokos László műszaki igazgató is 774 eFt alapbérrel, Siketer Csaba gazdasági és adminisztrációs igazgató 600 eFt fizetéssel, valamint szálloda igazgatók 250 és 300 eFt közötti bérekkel, kikötő vezetők és műszaki vezetők 120-160eFt körüli bérekkel.
Nosza, keressünk a felügyelő bizottsági tagok nevére a googlin! Nem kiderül, hogy az illető véletlenül a budapesti XI. kerületi önkormányzat FIDESZ -es alpolgármestere, aki az új választási törvények értelmében a polgármester saját hatáskörében tetszőlegesen választ? vagy csak fatális név egyezés lenne?
No itt untam meg. Végül is nem vagyok én oknyomozó újságíró.
De még egy érdekességre bukkantam - történetesen az index.hu mai cikkei között. A cikk nem állít kevesebbet mint, hogy a jóságos állam minden 40 ezer Ft-nyi pályázható üdülési támogatással ad kb 5 eFt értékű támogatást a rászorulóknak. Hogyan? Úgy, hogy ugyanazok a szálláshelyek, ugyanazzal az elátással Szép Kártyával igénybe véve drágábbak, mint ha saját zsebünkből fizetnénk. Változó mértékű az eltérés, de a cikk olyan méretű különbségeket is levadászott, hogy Szép kártyával 70 ezer Ft-tal kerül többe az üdülés, mint anélkül - noha a különbözetet a Szép kártya biztosítja - de volt olyan árkülönbség is, hogy a pályázaton elnyert "támogatás" nélkül 5000 Ft-tal fizetett volna nagyobb önerőt a 2 felnőtt+3 gyermekes család, mint az állam "támogatásával", noha a támogatás névleges összege 1 felnőtt (a másik önköltséges, nem fér a programba) + 3 gyermek esetében 110 eFt !
Azaz a szállás ára éppen 105 eFt-tal magasabb a Szép Programban, mint azon kívül.
A tulajdonosi jogokat a Humán Jövő 2000 Kft fölött a közigazgatási államtitkár gyakorolja.


1 megjegyzés:

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.