2012. január 22., vasárnap

Tele töltsd

Tele töltsd borral a poharunk,
jó itt most nálad.
Szerelemről szóljon a dalunk,
nem lesz több bánat.

Ajakidról énekszó száll, és nevetés.
Szemeidben ragyogás, csókod édes, mint méz.

Tele töltsd borral a poharunk,
jó itt most nálad.
Szerelemben együtt maradunk,
csak éleszd vágyad!

Zeneszó ha csendül, a szív is megdobban,
a láb, amikor húr pendül, ritmusra toppan.

Tele töltsd borral a poharunk,
jó itt most nálad.
Sehová többé nem rohanunk,
nyisd meg most várad!

Odakintről a Hold néz, csupa fény most az élet.
Szerelemről szól ez az éj, jó, hogy veled élek.

8 megjegyzés:

  1. Jo vers

    élvezd csak vágyad!
    ide en egy "a" betut beszurnek de Te tudod

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm.

    Valójában ez is mintára készült. Csokonai Vitéz Mihály : A tartózkodó kérelemhez című verse adta a ritmusának az "ihletét", aztán aztán az első sor egy szótaggal hosszabb lett, aztán tovább variálódott, páros sorok pedig lassabbak lettek annál:

    "A hatalmas szerelemnek "
    "Tele töltsd (borral) poharunk,()" az első zárójel egy ütem betoldása, a második egy szótagnyi szünet.

    "megemésztő tüze bánt." - Csokonai
    " elszáll a bánat"

    Ez persze utólagos okoskodás, de valóban ez a vers és ennek a ritmusa járt a fejemben.

    Ami az utolsó sort illeti:

    A "csak" valóban rövid szótag, de, ha a következő szótag (ebben az esetben szó) is mássalhangzóval kezdődik, és a rövid szótag is mássalhangzóra végződik, a mássalhangzó torlódás miatt hosszú szótagnak számít: csak vágyad: _ _ _
    Jó lenne úgy is, ha betoldanám az a-t ugyanis akkor a "csak a" - ban a csak rövid szótagnak számítana, hiszen nincs benne sem hosszú magánhangzó, sem két mássalhangzó egymás mellett.

    Ez az a fura eset, hogy mindkét megoldás szabályos ritmusban marad :-)

    Ez megint elméletieskedőnek hangzik, de ezt is csak utólag gondoltam át, mert bennem is fölmerült a "csak a " megoldás. Ezt elsősorban éppen a határozott névelő miatt vetettem el, mégpedig azért, mert főnév elé akkor teszünk határozott névelőt, ha rá akarunk mutatni, ki szeretnénk emelni. Az éleszd csak a vágyad! - kifejezés nekem azt jelenti. A vágyadat éleszd, ne mást! Az éleszd csak vágyad!-ban nem hallom ezt az egyebet tiltó, korlátozó mellékhangot - de ez is csak így utólag merült fel, hogy miért nem az "a vágyad" változatot tartottam meg.

    VálaszTörlés
  3. Ertelek en , csak szokasomhoz hiven , hangossan olvastam es nekem valahogy hianyzott az utem miatt

    VálaszTörlés
  4. Én is hangosan szavalom, hogy ritmusban maradjon, hiszen az a lényeg benne. Önmagában a szavak sem túl változatosak, és a rímek sem valami nagyszerűek, csak a ritmus teszi verssé.
    Most, hogy még hozzátettem a két utolsó sort, az utolsó négy soros végén nem olyan hangsúlyos a lezárás, egyébként az előző két négysoros utolsó sora is
    /_ _ _ /_ U// :
    elszáll a bánat,
    nem lesz több bánat,
    élvezd csak vágyad

    Ez is jelzi, hogy azért lehetne még szavakat válogatni, mint "gyöngyöt őszig", hátha akadok még alkalmasra.

    A második versszak végét át kellene alakítani a bánat miatt. Jó ide a "lázad" és jó lenne a "hevítsen lázad", de ennek a ritmusa /U_ _/_U/ azaz az első szótag rövid. A "melegítsen lázad" ritmusra megfelelő lenne, /UU _ _/_ U//, de értelemre nem.

    Igen. Át is alakítottam, így kissé más értelme is lett, amit egyáltalán nem bánok; "rámenősebb" lett a vers. Most csak a "nyisd meg most" sok magánhangzója zavar, ez nem jól énekelhető, főleg a nyisd "sd"-je miatt.

    VálaszTörlés
  5. Tulajdonkeppen Te szavakbol epitesz verset es gondolom a talalt szo jelentesehez formalod a vers mondanivalojat .Tolem kicsit idegen ez a mernok embernek valo epitkezes . de lehet igy is . En spontan irok . Van egy alapgondolat es kell talanom legalabb egy jo sort . Dallamosat tetszetoset lenyegretorot Ha az megvan , onnantol mar konyen jon az egesz A hetvenes evekben volt nekem ket kivallo iro kolto ismerosom , es sokat beszelgettunk versekrol irasrol . Ok sosem emlitettek nekem ezt a mugondot ahogy manapsag a versek keszulnek . Mindegy , erdekes ez is . Regen mint kolok iras elott rimmeket gyujtottem . Volt nehany fontos stabil szo es azokhoz kerestem rimmelo szavakat , ez viszont sokszor elvitte a temat

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom. Én tényleg magamnak kezdtem írni, és a legelső után úgy meglepődtem, hogy sikerült valamit összeraknom, hogy megpróbáltam folytatni, és csak azért tettem föl a weboldalamra, hogy lássam, van-e még rajtam kívül valaki, aki tart valamire valamit abból, amit írok.
    Kaptam hideget, meleget, aztán, mivel itt ugyanaz a 4-5-6 ember olvasgatta, kíváncsi lettem, milyen az, ha olyanoktól is kapok véleményt, akik maguk is írnak. Az első helyről el is menekültem.
    Persze, ha nem olvasná senki, lehet, hogy akkor is írnék, de biztos nem ennyit. Időnként próbálok megfelelni elvárásoknak, ha már más is olvassa, nem csak én; lehet, hogy ez hiba. A helyzet az, hogy oly nagyon nem érdekel. Nyulat úgysem lövök vele.

    Lehet, hogy ez abból adódik, mert csak az utólagos értelmezést látod.

    Itt látható, hogyan készültek a "tervezett" versek (egyáltalán nem tervezettek, mint kiderül):

    https://plus.google.com/u/0/photos?tab=mq#photos/115440315528711239814/albums/5504147755129119649

    Jórészt ma is így készülnek. Egy a lényeg: van valami rossz érzésem, ha 2-3 napon keresztül nem sikerül semmit írni, mintha elpocsékoltam volna az időmet.

    VálaszTörlés
  7. Persze , irj csak . Neha en kenyszernek erzem , mert maskent nem tudom kiadni magambol gozt .Neha csak jatszom a szavakkal .En a 70 es evek elejen nagyon akartam iro kolto lenni , aztan jottek a pofonok , mas ertekrend, szoval elmult .En szeretem ha olvasnak ha ertekelik az igyekezetem , ez kicsit doppingol is .Persze mindig akad egy par ember aki nem nezheti tetlenul mas oromet . Ilyenkor szoktam elbujni a vilag elol . En megelolegezem a verseloknek , hogy mindenki szeretne a legszebbet , legjobbat adni magabol , ezert nem szoktam negativ serto kritikakat irni . "Nagy " irok verseit olvasgatva is bizony nagyon sok nem tetszik de mivel O irta igy csapol ra a tomeg ., engem meg nem zavar . Izlesek es pofonok .

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.