2011. október 26., szerda

A közösségi tulajdonformák felszámolása a narancsos fülkeforradalomban

A narancskormány az "elmúltnyolcév" erőfeszítéseinek elismerése mellett "szem előtt tartva a polgárok legjobb minőségű szolgáltatásokhoz (pl mélygarázs) való hozzáférési jogát"(?) negligálva azt a kötelességét (lásd még: a Kormány kötelességei) hogy jogszabályok alkotásával működő képesen tartsa a közigazgatás rendszerét, egyoldalúan úgy döntött, hogy a magántulajdont képező nyugdíjpénztári vagyon MOL részvényekbe történt fektetése és az államháztartási hiány radikális megemelése után most az önkormányzati tulajdont számolja föl, hogy a jövőben tetszés szerint intézkedhessen általános iskolák bezárásáról.
Ezzel ismét jelentős lépést tesz a tulajdonformák egységesítése felé: a magántulajdon és a közösségi tulajdon megsemmisítésével az állami tulajdont erősíti. Ez volt minden klasszikus kommunista kormány gazdaságpolitikája is már 1917 óta.
Orbán Viktor kormánya jelenleg a megyei önkormányzatok - azaz a megye lakossága által alapított - alapítványok, közalapítványok, nonprofit szervezetek és gazdálkodó társaságok tulajdonjogát államosítja. A megyei önkormányzatok cserében vállalják(!), hogy a Magyar Államkincstárnál vezetik még folyószámlájukat is.
A vagyonátadás eszmei időpontja 2011. szeptember 1., az ez után szerzett önkormányzati vagyonelemek nyilván magántulajdonba kerülnek, hiszen erről a januárban hatályba lépő törvény nem rendelkezik, az elidegenítés ellenértéke pedig FIDESZt illeti.

Külön pont szögezi le - nyilván nem volt jogász a szövegezők között - hogy az állam a terheket átvállalja (másként a magyar jogszabályok szerint elég nehéz is lenne  lenne például ingatlan tulajdonjogát megszerezni). A megyei egészségügyi intézmények dolgozói így 2012. január elsejétől közalkalmazottakká válnak (ez nyilván Orbán Viktornak a  közszolgálati létszám csökkentésére irányuló humbugjával áll ugyanolyan szoros összhangban, mint az adóbevételekből történő adóbevétel növelés - közmunkában résztvevők létszámának növelésével).

A részletek igazából lényegtelenek. A lényeg: Pártunk és Kormányunk ismét jelentős lépést tett az önkormányzatiság felszámolása és a pártállami diktatúra felé, azzal, hogy az önrendelkezés feltételeit: a köztulajdon újabb formáját számolja föl pártállami tulajdonba vétellel. Ez a lépés pontosan megfelel a MDP politikájának a Fordulat Éve után.
A Fülkefordulat Éve 2010. volt.

Az önkormányzatok adósságának átvétele egyébként újabb 1461,6 milliárd forinttal növeli a központi költségvetés hiányát. Hozzá kell tenni, hogy az "elmúltnyolcévben", azaz 2006 óta, amióta az önkormányzatok eladósodása rohamosan nőtt, a megyei önkormányzatok FIDESZ-es irányításúak voltak. Így a FIDESZ-logika alapján gondolkodva a bűnszövetkezetben elkövetett hűtlen kezelés gyanúja is fölmerülhet az önkormányzati tulajdon átjátszása céljából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.