2011. október 24., hétfő

Ne hagyd el magad!


Mondod: ne hagyjam el magam,
ne éljek ily boldogtalan.
Mondod, hogy nézzem a holnapot,
és hagyjak minden bánatot.

Mondják, hogy élni csak úgy lehet,
ha minden percet élvezek.
Mondják, hogy élni csak úgy szabad,
ha ébren is látok álmokat.

De nékem a holnap oly sivár,
hogy szívemből csak jaj fakad.
Az éjszakáknak nem enyhe vár,
és nappal is látok lázálmokat.
Az élet tőlem távol jár,
de a bánat már velem marad.


38 megjegyzés:

  1. Ez nagyon borús, egy kis fény kellene bele.:)

    VálaszTörlés
  2. Az első két versszakot pár napja írtam, a tercinákat meg a szonett szabályait figyelembe véve próbáltam megírni: A tercinák a quartinák antitézisét képezik a szonettben. Megpróbálom a fordítottját :-)

    VálaszTörlés
  3. :))) Ezt a nyelvet nem beszélem.

    VálaszTörlés
  4. A petrarcai vagy klasszikus szonett két négysoros strófából (azaz quartinából) és két háromsoros strófából (azaz tercinából) áll. Rímképlete: quartina: ‘a b a b’ (azaz kereszt rímelés); tercina: ‘c d c d c d’ vagy ‘c d e c d e’.
    Verselése: Jambikus tizenegyes. (Azaz jambikus: ti-tá-ti-tá ritmusú, tizenegyes: 11 szótagból álló)
    A későbbiekben minden 14 soros verset, szakaszolástól függetlenül szonettnek tekintenek. Így pl. a quartinák lehetnek páros vagy ölelkező ríműek, és a "tercinákat" is láttam már abab cc tagolással (ezek persze nem tercinák!).
    A fenti, formai eltéréseken túl tartalmi különbségeket is szokott rejteni a szonett két része; ahogyan írtam, a két négy soros strófa állítását a két három soros strófa ellentétes állítása ellenpontozza (bár ez nem minden szonettben van így, természetesen). Azaz: a quartinák tézisére (állítására) a tercinák antitézise (ellentéte) felel. Ez a belső ellentmondás hordozza a szonett feszültségét.

    VálaszTörlés
  5. Köszi a magyarázatot, valami dereng még a magyar órákon hallottakból is.:)

    VálaszTörlés
  6. Én kis naiv. Eddig azt hittem, hogy szívből írsz, persze sejthettem volna, hogy ezt is tudományos alapon műveled.:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon negatív vers lett ez, Joe. Semmi öröm nincs benne, pedig alapvetően tetszik, de jobban örülnék egy olyan versnek, amiben látom az örömödet, mert biztos van ilyen is. ;-)

    VálaszTörlés
  8. Figyúsz? Szolmizálni is tudsz?? Vennék egy két "szolfézs" órát. Főleg az előjegyzésekkel nem vagyok tisztába, hogy hány keresztnél, hol a "dó". Gyakorlatilag az un. "5 vonalas" kottát nem ismerem. Mikor tanultuk, mindig mondtam a tanárnak: Nehogy má 5 vonalon le lehessen írni azt, amit én hat húron játszom.....:-))

    VálaszTörlés
  9. Azt a Süsü a sárkányban művelik a fiatal kertészek. Én ellenben úgy gondolom, hogy nem árt, ha valaki tanul is egy kicsit arról, amit - akár csak hobbiból is - csinál.

    VálaszTörlés
  10. Megírtam a fordítottját is (bár ez nem válasz).

    VálaszTörlés
  11. Könnyű annak akinek van memóriája. :))

    VálaszTörlés
  12. Inkább vidámabb legyen, kit érdekelnek a rímek???

    VálaszTörlés
  13. Én úgy elvesztettem a memóriám, hogy már nem is tudom volt e valaha. Mit is akartam írni????? Hümm:-))))))))))))

    VálaszTörlés
  14. Persze, én is szívesen olvasom a rímelő verseket, de ha lehet, akkor vidám legyen....vagy romantikus...de ne világvége-hangulatú.

    VálaszTörlés
  15. Értettelek, csak nem hagyhattam ki, hogy a "kérdésre" válaszoljak.:)

    VálaszTörlés
  16. Pár évvel ezelőtt (úgy 2003-5 környékén) újra tanultam a szolfézs alapjait, amit valaha már egyszer megtanultam. Az előjegyzés nélkül a "dó" a C hang, ami vagy az alsó (első) pótvonalon, vagy a fölülről számított második és harmadik vonal között van. Ha egy kvinttel följebb viszed a "dó"-t, azaz G lesz belőle, az 1 kereszt, ha lejjebb, azaz F lesz belőle, az egy b előjegyzés. G 1#, D 2#, A 3#, E 4# előjegyzés. Ha az alap hangja a dallamnak a "dó" akkor az dúr dallam, ha "lá" - azaz a "dó" alatt egy kisterccel (ami egy nagy + egy kis hangköz), akkor moll hangnemről beszélünk.
    Az előjegyzések eggyel nőnek ahogy a skálán fölfelé haladsz C-től kvintenként, +1-1 kereszt, ahogy lefelé a C-től, +1-1 b előjegyzés (azt, gondolom, tudod még, hogy a x emeli, a b süllyeszti fél hanggal az előjegyzett hangot).
    A többit majd, ha beiratkozol szolfézsra :-D
    De csak félig viccesen: ha érdekel, föltöltök egy jegyzetet alapvető zeneelméletből, ami a hangnemekkel, a ritmussal, a kottaírással foglalkozik, és ad egy kis műfaji ("sajnos" csak ú.n. klasszikus és preklasszikus) áttekintést is.
    De "attól tartok", blues sémákat jobban lekísérsz és leszólózol, mint ahogy elmondanád az akkordmenetet :-) (Annak nekem is utána kellene már néznem megint).

    VálaszTörlés
  17. Állítólag valamelyik vitamin segít. De elfelejtettem, hogy melyik.:(

    VálaszTörlés
  18. Igaz, hogy nem vitamin, de a Ginkgo Biloba segít.

    VálaszTörlés
  19. Oks, akkor most beszéljünk a kromatikus transzponációról, az nekem is megy..

    VálaszTörlés
  20. Vagy a Cavinton. De enyhébb esetekben egy pohár sör is megteszi:-)

    VálaszTörlés
  21. Csak azért, mer Mr Geller hiába mondta , hogy rendesen "mukodjek", nem ment...

    VálaszTörlés
  22. Én már lassan le fogok szokni:-((( Megint böjtölök:-(((

    VálaszTörlés
  23. Sosem tanultam gitározni, bár próbálkoztam vele, a kifejezésnek utána kellett néznem. A lényege: ha egy akkord fogását megtanultad, akkor simán transzponálhatod a kromatikus skálán akár fölfelé, akár lefelé. (bár a lefelé transzponálásnak van egy természetes gátja, mint a bolondok háza udvarán az oszlop vége). Ez a teljes (6 húrt lefogó akkordok esetében) megy barréval, de sokan csak a felső 4 hangot játsszák, azokon egyszerűbb transzponálni egy akkordot.
    Az én kezemnek némelyik transzponált akkord igencsak nehéz most már, mert évek óta csak igen ritkán (értsd: évente, két évente egyszer-egyszer) volt a kezemben gitár, és sosem tudtam jól játszani.

    VálaszTörlés
  24. Nem. Egy élő fosszilia. Ezért a biloba kis betűvel írandó, mert a Ginko a genus (nem), a biloba a species (faj).
    A Ludovika téren ma is áll belőle egy példány. Megismerhető a párosan osztott leveléről, aminek a kőzepén egy keskeny, mély "öböl" osztja két félre az amúgy a legyező-szerű, párhuzamos erezetű levelet. A Ginko ezek szerint egyszikű...
    A növény nedve javítja az agy vérellátását, így oxigén ellátását, ezért hatásos öntudatzavarok, szédülések, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint egyes vizsgálatok szerint a szellemi leépülés tempójának (demencia) csökkentésére.

    VálaszTörlés
  25. Azé nem sajnállak agyonra. Netezel meló helyett:-)

    VálaszTörlés
  26. Ja, meg nézem a grafikonokat, hogy minden oks - e. Az nagyon izgalmas:-))))

    VálaszTörlés
  27. Az általam említett gyógyhatású szer neve nagy betűvel írandó. Maga a növény ismét elterjedt, parkosításhoz is használják.

    VálaszTörlés
  28. Nagyon mutatós fa, tavasszal akartam is venni egyet, de baromi drága volt a miniatűr fa és lemondtam róla. Nem voltam benne biztos, hogy akár egy hónapot is kibír.

    VálaszTörlés
  29. Valahol Urit kaphatott az a Geller azért nem sikerült neki a kanálcsavarás.

    VálaszTörlés
  30. Én ki fogom próbálni. Azt mondta valaki, ártani, nem árt, nyugodtan be lehet szedni.
    De ha használ, akkor aztán féljetek, mert semmit nem felejtek!:)))

    VálaszTörlés
  31. :-)
    Van egy új üdvöske is, amiről mostanában hallottam, az is ilyen"mindenre jó" szer, a "vad alaszkai" (no nem grizzly, hanem) "áfonya és tíz másik szuper..." már nem tudom micsoda. Állítólag meghozza az eszemet, a vakok járnak, a sánták látnak tőle, a bénák meg emlékeznek... vagy keverem?

    VálaszTörlés
  32. No igen.

    Írtam egy versíró programot, (winfos alapon működik). Csúszkákkal és legördülő menükkel állítom be rajta a vers paramétereit, megadom a mags és mély hangrendű szavak arányát, és a versformát egy-egy választó menüből, majd hozzáteszek egy (verstani) képzetlenségi változót, hogy ne legyen tökéletes, aztán a start gombra kattintok.
    Szívből már csak azért sem megy, mert én vagyok a bádog favágó, és még nem jutottam el Oz-hoz.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.