2010. június 27., vasárnap

Alkony


Ha hajnal többé soha el nem jönne,
Életünk mindvégig sötétségben telne.
Csótányokkal fekszem, patkánnyal ébredek,
Nyüzsögnek a férgek, ontják a „híreket”.

Elemzés és vita, nem kell itt senkinek.
Elmúlt húsz évünket, új Öreg vette meg.
Nem kell a magyarnak már szabadon élni,
Jobb lesz neki megint APO-ra figyelni.

Ezután majd újra dönt egy főhivatal,
Mi a pozitív hír, mi az, mi csak zavar,
Ki írhat újságot, ki mondhat híreket,
Ki az, ki cenzortól kap engedélyeket.

El kellene menni napsütésbe innen,
Ne kelljen sötétben élni az életem.
Volt, hogy javasoltak már kötélre utat,
Lesz majd, aki megint „takaroggy”-ot ugat.

Egy remény van mindig alkonyi homályban:
Az éjszaka után mindig napvilág van.
A kísértet tűnik hajnal kakasszóra,
És nem lesz túl messze a hajnali óra!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a vers, csak azt nem tudom mi az az APO?

    VálaszTörlés
  2. Még nem? Boldog ember!
    Az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztályának rövidítése. Az Agitációs- és Propaganda Bizottság határozatainak operatív végrehajtása volt a feladata. Ide tartozott a 3T (Tiltás, Tűrés, Támogatás) politikájának operatív irányítása: a végső szót mindig azonban a Bizottság elnöke mondta ki egy cikk, könyv vagy film - sőt hanglemez! - megjelenéséről, ha kérdéses volt alsóbb szinten a dolog. Az Agitációs- és Propaganda Bizottság elnöke 1969. március 6.-től Aczél György volt. Az elnökségi tagok között szerepelt a művelődésügyi miniszter, az országgyűlés elnöke,a KISZ KB titkára, a budapesti MSZMP Bizottság titkára, az Agit-Prop. Osztály vezetője: Katona Tamás, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója (Lakos Sándor), Nemes Dezső KB tag, a Politikai Főiskola rektora, Nagy Miklós a KB Tudományos-Közoktatási és Kulturális osztály vezetője,Orbán László KB tag, a művelődésügyi min. helyettese,Óvári Miklós a KB titkára,
    Sarlós István KB tag, a Népszabadság Szerkesztő Bizottságának vezetője,
    Tömpe István KB tag, a Magyar Rádió és TV elnöke,Várkonyi Péter a Tájékoztatási Hivatal vezetője, Virizlay Gyula a SZOT titkára.

    VálaszTörlés
  3. Kösz' a részletes választ. Biztosan van ilyen most is - vagy ha nincs, majd lesz -, legfeljebb másképpen hívják. -:(

    VálaszTörlés
  4. Bingo!
    Most Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóságnak, valamint a Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóság Tanácsának nevezik ugyanezt a cenzúra hatóságot. A hatóság elnökét - egyelőre még csak - kilenc évre delegálják - tehát kijelölik - a parlamenti határozat alapján „a szabad és független közszolgálati médiaszolgáltatás, a szólás- és sajtószabadság, a tájékoztatás függetlensége, kiegyensúlyozottsága és tárgyilagossága, a tájékozódás szabadsága, a tájékoztatáshoz való jog, valamint az egyetemes és nemzeti kultúra támogatása, a vélemények és a kultúra sokszínűségének érvényre juttatása érdekében – az alkotmánnyal összhangban – a közszolgálati médiaszolgáltatók, illetve a nemzeti hírügynökség függetlenségének, s ezzel egyidejűleg társadalmi felügyeletének biztosítása” - érdekében. (Tudjuk, hogy jelenleg még 4 évenként vannak parlamenti választások, de a cenzúrahatóság elnökét kilenc! évre delegálják).
    Ez az újbeszél megfogalmazása többek között a "válaszadási jog"-ként az 1914.-es sajtótörvényhez hasonlóan bevezetett szabályozásnak.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.