2010. június 3., csütörtök

FIDESZ és stabilizáció

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciáján elhangzott nyilatkozatának a mai napon kilenc óra alatt sikerült 9 Ft-ot rontania az Euro-nak a Forinttal szembeni árfolyamán. Kósa azt fejtegette, hogy "...jelentősen csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit... ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa". A nyilatkozat hatására a nyitáskori 274 Ft-os árszintről este 6 órára 283 Ft-ra emelkedett az Euro árfolyama. Ezt az árfolyam romlást úgy kell tekinteni, hogy a FIDESZ elemzők által a FIDESZ győzelme esetére 250 Ft körüli jósolták az Euro stabilizálódását.
Kósa nyilatkozatában még megemlítette, hogy „a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg". majd az átmenetileg kifejezést némileg árnyalva közölte: "...egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni."

A Kósa beszéd hatására olyan politikai kockázati elem jelent meg a tőzsdén, amilyenre még nem volt példa a rendszerváltás óta. Ezt a BUX 1000 pontos zuhanással honorálta.

(Napi Gazdaság, FN.hu)

Ennyit a FIDESZ kormány várható intézkedéseiről. Parlamentarizmusból már mutatott példát ennek a pártnak a vezetése mind az előző regnálása idején, mind pedig ellenzéki szerepkörben. Most következnek majd az alkotmányossági példák bemutatása. Arra is volt már példa, hogy FIDESZ vezető politikus próbálta befeketíteni saját hazáját vélt vagy valós külföldi potentátok előtt. A mostani példa nyilván a gazdaságpolitika finom hangolásának új, elefánt a porcelán boltban stílusú módszerét volt hivatva bevezetni.

8 megjegyzés:

  1. Majd meglátod, hogy megreformálják a világgazdaságot! Megleckéztetik az egész EU-t.:)))

    VálaszTörlés
  2. Válságszituációt idéző mértékben, 58 bázisponttal 11 havi csúcsra ugrott a mai napon a magyar állam következő 5 évi esetleges csődje elleni biztosítás piaci ára, miközben a nap legnagyobb részében kedvező nemzetközi befektetői hangulat hatására még a figyelem középpontjában álló dél-európai országok hasonló mutatója is stagnált, illetve kissé csökkent.

    Az 5 éves magyar CDS-felár mutató annak hatására ugrott ilyen mértékben, hogy Kósa Lajos Fidesz ügyvezető alelnök piaci szakértők meglátása szerint meglepően és indokolatlanul negatív véleményt fogalmazott meg a magyar állam finanszírozási helyzetéről (csőd közeli helyzetről és görög-válsághoz hasonló nehézségekről beszélt). A befektetők-elemzők ezt eddig nem így gondolták, de Kósa szavai a forint-, állampapír-, illetve részvénypiacok mellett így tehát a derivatív piacon is határozottan negatívan reakciót váltott ki.
    (Portfolio.hu)

    Nagyon nehéz ekkora (érdekvezérelt) aljasságot kommentálni.
    Talán a Zemberek ezek után belegondolnak: valóban a NÉP érdekében sürgölődnek a fiúk, vagy valami egészen más vezérli őket?

    VálaszTörlés
  3. Szeretném a fenti hírt nagyon egyszerű nyelvre lefordítani, hogy a csodaváró Fidesz-hívők is értsék, miről van szó.
    Az előző (Bajnai) kormány sikeresen stabilizálta az ország gazdasági helyzetét (az értelmi szintet sajnos nem tudta), erősödött a forint, csökkent az infláció, nőtt az ország iránti nemzetközi bizalom.
    Az új kormány - az ellenzékben eltöltött hosszú idő okozta frusztrációja miatt - úgy fröcsögi tovább hazugságait, hogy annak következményeit nagyon hamarosan mindenki érezni fogja a saját bőrén.
    A forint gyengülésével együtt esik a tőzsde, növekedni fog az infláció, a devizahitelesek helyzete tovább romlik, a betétek, megtakarítások értéktelenedni fognak, a külföldi befektetők (gyárak, üzemek, multik) fokozatosan ki fognak vonulni az országból, ami természetesen a jelenleg is magas munkanélküliséget fokozni fogja, a nyugdíjasok és alsóbb rétegek helyzete drámaian romlani fog.
    És ezért elsősorban nem a Fidesz, nem Kósa és elvtársai a felelősek, hanem azok, akik a választáson hatalomra juttatták őket.
    Ideje lesz hosszú sorokba a templomokba vonulni és bűnbocsánatért esedezni, kedves Orbán-fanok.

    VálaszTörlés
  4. A hivatalba lépő kormány egyik legfontosabb intézkedései közé tartozott, hogy május 31.-én összehangolt kibertámadást indított a Magyar Köztársaság kormányzati szerveinek honlapjai ellen.
    Május 31.-én reggel a kormányzati szervek honlapjainak többségén az OMG felirat (Oh, My God!) fogadta a látogatót a kormány működésének áttekintését segítendő. A felirat egy linket takart, ami vagy az MSZP Wikipédián található szócikkére, vagy Orbán Viktor személyes honlapjára mutatott.

    VálaszTörlés
  5. „Tőlünk hónapok óta azt kérdezik, hogy milyen gazdaságpolitikai lépéseket fogunk tenni, mi pedig hónapok óta elmondjuk, hogy a következő gazdaságpolitikai lépések attól függenek, hogy milyen állapotban van valójában a magyar gazdaság” nyilatkozza Szíjjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A dolog számomra mindmáig nem világos, talán ezt is világossá tehetné: Hogyan is lehetséges az, hogy a Magyar parlament felelős ellenzéki politikusainak szorgalmas munkája nyomán nem rajzolódott ki előttük kép a magyar gazdaság folyamatairól és állapotáról. Mi a fészkes fenével is foglalkoztak az elmúlt 8 évben az én adómból származó fizetésért, ami mellesleg némileg több, mint az a fizetés, amiből az adóm származik? Ha máig sem világos előttük, hogy milyen helyzetben van az ország, hogyan merészeltek bátorságot venni és felelős kormány megalakításáért egyáltalában ringbe szállni?
    Szíjjártó tőzsdei mozgásokat jól ismerő, tőzsdei alkuszok tapasztalatait megszégyenítő módon felülmúló ismeretei birtokában még hozzátette: "Nyilvánvalóan badarság lenne azt gondolni, vagy legalábbis a valóság túlságos leegyszerűsítését jelentené, ha azt gondolnánk, hogy egyes nyilatkozatok kapcsán, mondjuk tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan." Ez egészen nyilvánvaló lehet számára, ez lehetséges. A kijelentés ez esetben magánemberként csak ismereteit és/vagy értelmi képességeit jellemzi. (Tekintsünk el most attól a lehetőségtől jóhiszeműen, hogy a valóság tudatos elferdítésével: magyarul szimpla hazugsággal állunk szemben.)
    Az, hogy egy kormányszóvivőnek, vagy egy polgármesternek halvány fogalma sincs arról, milyen hírek és várakozások mozgatják a tőzsdét, önmagában is szomorú dolog. De az, hogy a magyar kormánynak - aminek, mint kormánynak az álláspontját hivatott egy kormányszóvivő kifejteni - sincs erről fogalma, az már katasztrofális is lehet az ország jövőjére nézve, különösen, ha a mindeddig sulykolt "csak nagyot kell álmodni" lózungban teljesül be a gazdaságirányítás politikája, melyről - természetesen mind a mai napig nem tudhatnak meg a választók semmit a régi jó Kádár rendszer napjainak megfelelően.

    VálaszTörlés
  6. A Magyarország keltette riadalomnak elemzői értékelések szerint szerepe volt abban is, hogy az euró 1,2000 dollár alá, négyévi mélypontra gyengült pénteken. "A pénteki kereskedés tankönyvbe illő példája annak, hogy miként hat a piacokra a félelem" - mondta a DowJones hírügynökségnek Quincy Krosby, a Prudential Financial vezető elemzője. - "A negatív hangulat a következő héten is jellemző lehet" - mondta Stefan Hofrichter, az Allianz Global Investors befektetési elemzője a Financial Times Deutschland című üzleti lap online kiadásában a hétvégén megjelent összeállításban. - gazdasag.ma.hu 2010.06.06

    VálaszTörlés
  7. Azért mégis csak erős párt a Fidesz, nem beszélve a vezetőiről.
    Az egész világ gazdaságát meg tudják rengetni. (Most olvastam, hogy már az ázsiai valuta is inog - miattuk.) Igazán büszkék lehetünk rájuk. :)))

    VálaszTörlés
  8. Azt hiszem, eltúloztuk itt a reagálásokat.
    Maga Kósa nyilatkozta, hogy apró bakikat bárki elkövethet...

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.