2010. július 19., hétfő

Előre a kádárizmus építésének útján

2010. évi LVIII. törvény alapján a teljesítményértékeléssel kapcsolatos Ktv. előírásokat (Ktv. 34. §) a kormánytisztviselői jogviszonyban állókra alkalmazni kell. A 1132/2010. (VI. 18.) Korm. határozat 2010. június 18-i hatállyal felfüggesztette a jutalom kifizetését és a fel nem használt jutalmazási kereteket zárolta. A köztisztviselői teljesítményértékelés és jutalmazás részletes szabályait tartalmazó 301/2006. (XII. 23.) ún. TÉR kormányrendeletet a 207/2010. (VI. 30.) Korm.rendelet 10. § g) pontja 2010. június 30-i hatállyal hatályon kívül helyezte.

Ilyen már volt. Én speciel annak alapján lettem 20 éve köztisztviselő, hogy a KTV által előírt kötelezettségeket vállaltam a kiszámítható előmenetel ellenében, ami jóval alacsonyabb jövedelemet ígért akkor (1990.-ben), mint ami az üzleti életben elérhető, de a kötelezettségek teljesítése esetében biztonságot jelentett. Ezt a ktv-t azóta több ízben változtatta mindenféle kormányunk saját szája íze szerint, sokszor kifejezetten egyes, az aktuális miniszterelnöknek nem tetsző emberek eltávolításának lehetővé tétele céljából. Természetesen tudjuk - még a ktv által kötelezővé tett két szintű államigazgatási vizsga anyagából, hogy a jogszabályok norma jellegét egyes esetekre célzottan kialakítani alkotmány ellenes. Az elmúlt 20 évben alig találni olyan kormányt - beleértve a jelenlegit is - amelyik ne így módosította volna a köztisztviselők jogállásával kapcsolatos törvényt. A jelenlegi kormány még deklarálta is a törvénymódosítás célját, úgy, mint egyes - szó szerint(!) - "bebetonozott" köztisztviselők eltávolításának lehetővé tétele. A fenti két kijelentést összevetve egyértelmű tehát, hogy a törvény módosítás - mivel nem normatíva jellegű szabályozás, hanem személy(ek)re szabott megrendszabályozás  volt a célja, keményen ütközik az alkotmány szellemével. Nem meglepő ettől a kormánytól.
A jelenlegi - teljesítmény értékeléssel kapcsolatos - módosítás ismét annak a következménye, hogy a nyár elején hivataléba lépő kormánynak - szépen fogalmazva - fingja sem volt az államháztartás állapotáról, mint azt már írtam: nem is lehetett, hiszen évek óta "forradalmával" volt elfoglalva, ahelyett, hogy a parlamentáris demokrácia szabályai szerint részt vett volna a parlamenti munkában és ellátta volna a felelős ellenzék szerepét.
Ez a módosítás ismét csak azt célozza, hogy a közigazgatási dolgozók helyzetét tovább nehezítse a kormány: aki nem bírja, takarodjon, majd saját káderekkel cseréljük le "őket". Így lesz az államigazgatási vizsgában deklarált politika-mentes közigazgatási modellből bonusz-osztogató - zsákmenyszerző modell a FIDESZ kormánya alatt. Egyébként a FIDESZ szóvivői amúgy is jelezték már a választások előtt, hogy saját közigazgatási tisztviselő gárda kiképzését folytatják - nyilván az eddigieket lecserélendő. Eljött a jutalom osztogatás időszaka tehát. Ráadásul a teljesítmény értékelési rendszer (TÉR) felfüggesztése - természetszerűleg - tág TER-et nyit az egyéni javadalmazások ellenőrizhetetlen rendszere előtt - a tiszta kéz (kéz-kezet mos?) politikájának szellemében.
A 2010. évi teljesítmény kitűzéseket az államigazgatás szervezeteinél az év első hónapjaiban megtették, és a munkák időarányos részét a köztisztviselők nagy része már - természetesen - el is végezte. A jutalmak a közigazgatásban a célprémiumok fedőnevei. A kifizetések feltétele minden esetben a napi munkán felüli kitűzött - gyakran több havi  - munka elvégzése. Kifizetésük felfüggesztése így - természetszerűleg - a munkabér csökkentés mellett - mivel a közigazgatási dolgozók jövedelme a fix illetményből+a célprémiumból áll, ami fix illetményük 1/10-ét is elérheti, - nem is túl burkolt, egy oldalú jövedelem csökkentés. Mindezt azok után, hogy a FIDESZ vezérszónokai az elmúlt években - amikor egyáltalán a Parlamentben tartózkodtak - mindig az előző kormány "megszorító" politikáját ostorozták.
Tudjuk: A FIDESZ magyarság politikájával is tökéletesen egybe cseng az intézkedés mögötti elv: akinek nem tetszik, el is mehet az országból, sőt, föl is kötheti magát. Ilyen kijelentéseket már számtalanszor hallhattunk a FIDESZ erős emberétől, "köteles" Kövér úrtól. Esetleg megvárhatja, míg elárasztják a Tiszával a területet, ahol él - még ha csak szimbolikusan is, mert ahhoz legalább akkora munkát kellene elvégezni, ami már az autópálya építése során sem sikerült 4 éven át.
A köztisztviselők, - akiknek elnevezését nyilvánvalóan éppen azért kellett megváltoztatni, hogy ezzel is kifejezze elnevezésük is: nem a közösségért, hanem a FIDESZ örökös kormányáért dolgoznak - jogállását és javadalmazását egyoldalúan megváltoztató jogszabály módosítás ugyanolyan, mint amikor egy vállalat egyoldalúan megváltoztatja a vele munkaviszonyban álló, szerződött dolgozói munkaszerződését, például úgy, hogy a szerződésben rögzített mozgóbért szünteti meg, vagy felemeli a kötelező munkaidőt. Akinek nem tetszik, természetesen fel is bonthatja a szerződést.
Kíváncsi vagyok, Pártunk ("egy a tábor egy a zászló") és Kormányunk hogyan gondolja az egymillió új munkahely létrehozását, amikor 200 000 közalkalmazott elbocsátásának lebegtetésével kezdi a munkanélküliség csökkentésére tett erőfeszítéseit, és további közalkalmazotti - "kormánytisztviselői" létszámcsökkentéseket lebegtet?
Igaz viszont, hogy a megüresedő állásokba már készen áll a FIDESZ még a télen bejelentett kiképzett serege. Nyilván egyszerű kádercseréről van szó: állást párthűségért. Igazi kommunista taktika híven Orbán Viktor eddigi politikájához, amikor is jó tanítvány módján próbálja utánozni Kádár János módszereit. Előre a szocializmus építésének útján! Tisztelt Orbán elvtárs! Ne felejtse el a "t" és "j" hangokat külön kiejteni az útján szóban!

Más: Nemzetépítő Kormányunk és Pártunk egy hónapon belül kétszer fektette meg a magyar valutát idiótábbnál idiótább nyilatkozataival. Erre csak két magyarázatot tudok elképzelni: a szándékosságot, és a végtelen stupiditást. Mindenki maga döntse el, melyikkel állunk szemben, és melyik a jobb (vagy rosszabb). A mai napon már a Magyar Nemzeti Bank is kamatemelésről beszélt. Jó hír az infláció számára, hogy a kormány - a kormánytisztviselővé átminősített köztisztviselői járulékok mintegy 10%-át kitevő prémiumokkal csökkentette a bérkiáramlást. Nesze neked polgári lét!

Magyarország felelőtlen minisztere megint alátett saját honfitársai tömegének, ahogyan ezt eddig is megszokhattuk tőle.  Hogy hétfő reggel ismételten sikerült lenyomnia a "felelős" magyar kormánynak a forint árfolyamát az euróval és a svájci frankkal szemben, az nyilván kifejezetten jól jött az Orbán Viktor kormányára szavazó, zömében svájci frankban eladósodott lakáshiteles választó polgárok tömegeinek, akik nyilván alig várják, hogy a hitelintézetek ismét törlesztő részlet emeléssel honorálják a miniszterelnök úr kabinetjének töketlenkedéseit. A péntek reggeli 280 Ft-os árfolyam után  hétfőn a nyitás után már 289,55 Forinton jegyezték az eurót.

Az IMF és az EU küldöttsége a hitelcsomag felülvizsgálatának megnyugtató lezárása nélkül távozott Magyarországról.A forint árfolyamának gyengülése valószínűleg a térség egyéb devizáinak árfolyamát is negatívan fogja befolyásolni. Mindez jól illeszkedik az orbán-kormány "dögöljön a szomszéd tehene is, sőt, inkább az övé" jelmondatú térségi stratégiájába. A bökkenő csak annyi, hogy a szomszédban lévő dögkutak megfertőzik a vizet, ami amúgy is eléggé fertőzött, mivel a mi udvarunkon lévőbe gyömöszöljük a legtöbb elhullott állatot.
Matolcsy szerint a delegáció tagjai aggályaiknak adtak hangot a Magyarország - ahogy fogalmazott - "erkölcsi megújulását" elindító bankadó és a jegybankelnök fizetés csökkentése kapcsán. Szerinte ez nem a jegybank elnök személyét támadó lépés volt.

A miniszterelnök - mint az általa kézi vezérelt FIDESZ értelmiség általában - nyilván még 20 év után is képtelen felfogni, hogy nem beszélhet hülyeségeket a vakvilágba következmények nélkül. Orbán Viktor az újságírók kérdéseit Matolcsy miniszter úrhoz javasolta föltenni, mert, hogy ő ebben az illetékes - nem a felelős magyar kormány miniszterelnöke. És ez még a kevésbé rossz lehetőség.
A sorozatosan elkövetett töketlenkedések nyomán ugyanis óhatatlanul felvetődik a kérdés: kinek a kezére is játszik tulajdonképpen - a nyuszika népes rokonságán és baráti társaságán kívül a miniszterelnök úr és kabinetje?

6 megjegyzés:

  1. Korrekt megfogalmazás, tökéletesen átlátod azt, ami itt folyik.
    Gratulálok!
    Bejelölhetlek ismerősnek?

    VálaszTörlés
  2. Ha jól emlékszem, a Kádár-rendszerben létezett a KMK (közveszélyes munkakerülés) fogalma és aki 3 hónapig nem tudott munkahelyet igazolni, azt megbüntették. Kötelező volt dolgozni! Arról nem tudok, hogy ma is. Túl hízelgő a Fideszre, ha az intézkedéseit az "átkos"-hoz hasonlítjuk.

    VálaszTörlés
  3. A preferált réteg réges-régen nem a "polgárság". Még mielőtt megijedt, hogy elvadítja magától a szavazókat (nem magától jött rá, megmondták neki), és "emberekezni" nem kezdett polgározás helyett, már akkor is csak duma volt nála a polgár, akkor is azt a réteget szólította meg leginkább, akiknek nincs termelőeszközük, nincs vagyonuk, nincs munkájuk, és vagyonnal (nem munkával!) kecsegtette őket. (Ezt hívják lumpen proletariátusnak klasszikus megnevezésben).
    A polgárság (még 20 évvel a rendszerváltás után is alig-alig van ilyen) nagyon kis része érdekelt a Fideszizmusban, mert ha bővített újratermelést akar - tehát polgári módon gondolkodik - akkor inkább a picra jutásban érdekelt. Ez a réteg pedig nem a felszámolt nagyüzemek és tsz-ek egykori alkalmazottaiból lett kényszervállalkozók rétege (ezek a vállalkozások úgyis csak 2 évet élnek átlagosan 1990 óta). Az átlagos életkoruk sem igazán növekszik, vagyis tulajdonképpen a zömük 20 éve folyamatosan életképtelen. (vállalkozások statisztikai adatai alapján mondom).

    VálaszTörlés
  4. Hát igen ez kellett azoknak a i.....nak, aki a Fideszre tették a voksukat, csak sajnos a többség is és az egész magyarság szívja a cumit - Bravó Viktor, így kell ezt csinálni!!!!!!!!!!!!
    Kádárnak a nyomába sem jöhet ez a mo.....dék banda!!!!!!!!!

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.