2010. november 16., kedd

Falevelek

7:11:7
Egy levél szállt a szélben.
Elvitte magával a képzeletem.
Az ablakomból néztem.

6:9:6
Levél szállt a szélben.
Vitte magával képzeletem.
Ablakomból néztem.

5:7:5
Levél a szélben.
Megfogta képzeletem.
Ablakból néztem.

5:7:5
Levél a szélben.
Ablakból néztem, vitte
képzeletemet.


22 megjegyzés:

  1. Hogy mennyi fajtán le lehet írni valamit,ami ugyan azt jelenti!:)
    Ugye ezt akartad nekünk üzenni!?:)

    VálaszTörlés
  2. mi ez...:O...helyszíni közvetítés?...:)

    VálaszTörlés
  3. Igazából az első volt az eredeti, aztán faragtam rajta, hogy a szótagszám megfeleljen a haikunak. A szótagszám meg is felel, de a hangulat az nem. Ahhoz sok igazi haikut kellett volna olvasnom.

    VálaszTörlés
  4. Igen: Három csapat játszik egymás ellen, az első, a második és a harmadik sor. Akkor van vége a meccsnek, ha a szótag számok aránya a csapatok között 5:7:5 a középső csapat javára. A meccset úgy játsszák, hogy a pont- izé - szótagszámok folyamatosan csökkennek, míg a végeredményt el nem érik, hogy még értelme is maradjon a 3 sornak, és az sem árt, ha van valami kifejezőerő is a maradékban. Na ebben nem vagyok igazán biztos :-)

    VálaszTörlés
  5. Utána néztem mi az a haiku.Eddig tudatlan voltam ez irányban.
    ne akarj te más formában írni mint amit megszoktunk tőled.Egyébként ha jól emlékszem valaki a négysorost említette neked:)))

    VálaszTörlés
  6. "Levél a szélben.
    Megfogta képzeletem.
    Ablakból néztem."

    Így is lehet:
    Levél a szélben
    Ablakomból néztem...stb....

    Megfogta képzeletem

    Azt hiszem ezt hívják késleltetésnek, amikor a figyelmet felkelted az első sorokkal és csak a végén mondod ki a lényeget.

    VálaszTörlés
  7. Amit "megszoktatok" az jórészt rímes (vagy félrímes) próza. Merthogy a magyar verselés vagy hangsúlyos, vagy időmértékes (vagy mindkettő), de attól vers, hogy ritmusa van. A rím nem szükséges. Van olyan versem, aminek van ritmusa, de van olyan írásom is, aminek nincs. A baj az, hogy ezzel tisztában sem voltam eddig :-) Ezen próbálkozom a maga amatőr módján segíteni.
    Ami pedig a "gyed maróz" -> fagy apó -> Télapó verse(ke)t illeti: az én gyerekeim már kinőttek a Mikulásból. Rendelésre amúgy sem megy. Nekem a Télapóról most tényleg az elemes robotmikulás jutott eszembe, amelyikkel tavaly tele volt a város: minden kirakatban ott riszálta a se- ... izé: csípőjét. Meg a Madagaszkár száma: "Riszálom így is, úgy is..."

    VálaszTörlés
  8. Lehet, de az nem haiku, a szótagszám miatt. Viszont jó meglátás: meg kellene írni ilyen sorrendben haikunak. AZ igazi haiku lenne :-)

    VálaszTörlés
  9. Bocs én a télapósról lemaradtam.Most néztem meg... és nem is illenek hozzád a télapós versek.:))) A riszálós télapót én sem szeretem,pláne mivel a gyerek ki sem akarja kapcsolni és csak ugyan azt fújja!!! Őrület.
    És persze hogy nem megy rendelésre!:) Alkoss tovább Joe:)

    VálaszTörlés
  10. Most megfordítottam a sorokat, ez is jó szótagszámra, és a sorrend is jobb, de a sorok közötti gondolat-áthajlás (enjambement) nem hiszem, hogy jellemző lenne a haikura.

    VálaszTörlés
  11. Éppen ezek a versek (nem csak télapósra gondolok most) kényszerítenék Joe-t arra, hogy átbillenjen a pozitív gondolatok világába és ne csak szomorkás verseket írjon. Persze tudom, hogy ezeket az érzéseket is ki kell fejezni, de azt gondolom, hogy nem szükséges, hogy örökké így legyen.

    VálaszTörlés
  12. Nem a versek. A művészet (ha ez egyáltalán az) csak tükröt tart a valóságnak. Nem a vízbeli tükörképétől csillog az égen a Nap, hanem fordítva, és a Hold elé sem azért megy felhő, mert a tóban úgy látjuk. Nem én találtam ki:

    "Nem volna szép, ha égre kelne
    az éji folyó csillaga."

    VálaszTörlés
  13. Mirjam én soha senkit nem akartam még megváltoztatni,én mindenkit olyannak fogadok el amilyen.Én nem várom el Joe-tól hogy a kedvünkért változzon meg ha ő szomorú írásokat akar akkor legyen.És a télapós vidám kis hebre mondókák akkor sem illenek hozzá.Hozzám már inkább illenének.De ez más téma:)))) Én meg nem tudok verselni:))) És ezt Mirjam szeretettel írtam ide:)

    VálaszTörlés
  14. Meglehet,írásban nehezebb mint szóban:) De megpróbáltalak megérteni az akarat bennem volt.:)

    VálaszTörlés
  15. Akár akarjuk, akár nem, hatással vagyunk egymásra, így változtatunk egymáson.

    VálaszTörlés
  16. A kérdés, hogy milyen irányban..

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.