2010. november 24., szerda

Ne mondjátok nekem!


Ne mondjátok nekem azt, hogy én jó vagyok!

Mert, ha én vagyok a jó, világunk gonosz.
De, hogyha
a jókhoz, a világ sem rossz,
életed lesz jobb neked, ha én vagyok rossz.

Én, tudom, hogy rossz vagyok, bár jóra vágytam;
mikor a jót kerestem, rosszat találtam.
Jó, hogy én vagyok a rossz: viszem nehezét,
máshoz talán így lesz jobb ez a földi lét.

25 megjegyzés:

  1. Ez nem lett jó, pedig fél napot törpöltem rajta. Legalábbis én nem vagyok megelégedve vele.

    VálaszTörlés
  2. Már jó ideje itt van a gépemen, de nem szántam el magam még rá, hogy megnézzem. Ez a The Secret weboldal nekem egy kicsit csodavárók gyülekezetének tűnik a hitével, hogyha igazán elszántan szeretnénk valamit, az be is következik.

    VálaszTörlés
  3. nekem is annak tünne,ha valami pénzt kérnének érte....de így
    elgondolkodtat...:)

    VálaszTörlés
  4. Nehogy azt hidd már hogy másnak azért jó, mert neked rossz:II És neked sem azért rossz, mert másnak jó! Vagy félre értettem??:((
    Akkor azt írom:Ezt most nem értem.

    VálaszTörlés
  5. pedig így van....az egyensúly,így van meg a univerzumban...:)

    VálaszTörlés
  6. mindenkinek nem lehet se jó...:)....sem rossz...:(

    VálaszTörlés
  7. És igazat kell hogy adjak.Mert tapasztalásom szerint valóban nincs olyan hogy csak jó vagy csak rossz.Akinek jó annak is van rossz az életében.És ez fordítva is igaz!:)
    Nézőpont kérdése.:)))

    VálaszTörlés
  8. Amikor reggel kitaláltam még a gondolat is világosabb volt. Mire sikerült összekalapálnom, nem csak a gondolat lett előttem is kusza, de a vers is.

    VálaszTörlés
  9. Még mindig jobb, mintha "retrográd" -nak neveznénk... :-)

    VálaszTörlés
  10. Mindkét versszak első sora nagy igazságot hordoz. Persze nem csak rád, hanem mindenkire vonatkozik.

    VálaszTörlés
  11. Tudom, az "eredendő bűn".
    Erről nekem saját markáns véleményem van:
    Ez meglehetős gonoszság lenne egy Teremtőtől, ha így lenne, hiszen úgy teremteni valamit (és főleg valakit!), hogy megadjuk neki a lehetőséget olyasmire, amit megtiltunk neki, meglehetősen szemét dolognak tűnik. Körülbelül annyira (jobban), mint az ingatlan hitelezés, amikor hitelképesség vizsgálat során világossá válik, hogy az illető nem hitelképes, de nem utasítjuk el, mert az nem üzlet, hanem nagy kölcsönt adunk neki, hogy megkaphassuk az egyetlen valamit érő vagyonát, az ingatlanját. Persze, a bank ebből (is) él. Nekem ez a történet igen analóg a teremtés keresztény történetével: Beléd teremtem - ösztön szinten - a vágyakat (kölcsönt adok), aztán megtiltom, hogy azok uralkodjanak rajtad (úgysem tudod a tartozásodat törleszteni).

    Még az a szerencse, hogy az eredeti allegória valószínűleg pont a fordítottjából indul ki, a dolognak: Vannak ösztöneink, amelyeknek, ha engedelmeskedünk, mindig úgy járunk, mint a mitológiai előd, aki elvesztette a paradicsomot. Csak ezt a történetet jól összekutyulta a rárakódott "eredendő bűn", meg "bűnbe esés" fogalma, ami ráadásul a "szaporodjatok és sokasodjatok" parancsával is ellenkezik, és egyetlen célja a meglévő vagyon elaprózódásának megakadályozása a nomád életmódról a földművelésre való áttérés időszakában. A "bűn" fogalma ugyanis társadalmilag meghatározott.

    Persze ez csak laikus morfondírozás.

    VálaszTörlés
  12. Isten szabad akarattal teremtette meg az embert, nem elrejtve előle azt sem, hogy létezik a gonosz. Ezzel megadta az embernek azt a lehetőséget, hogy szabadon szárnyalva növekedhessen mindannak a megismerésében, amit Isten birtokol, és részesüljön mindabban a szépben és jóban, ami Istentől ered. Egy tiltást kapott, nem engedhette be az életébe a gonoszt. Mikor ezt mégis megtette az ember, szellemileg meghalt, elveszítette azt a bizalmi kapcsolatot Istennel, ami korábban megvolt neki. És a bűnök egyre vastagabb falat emeltek Isten és az ember közé, s a korábbi bizalom szinte teljesen megszűnt, az emberek inkább ellenségnek látják Istent, mint szerető Atyának.

    Mit gondolsz, tudta Isten, hogy az ember vétkezni fog? Tudta bizony.
    Mégis megteremtette az embert, de csak azért, mert készített számára egy megváltási tervet.

    Mivel az emberiség bukott állapotban van, nem képes magát megmenteni, Isten már a teremtés előtt elkészítette a menekülés útját a Fiában, aki majd a Golgotán meghal a Te bűneidért, a Te ítéletedet szenvedi el: "Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára..."
    Isten így rendezte el, törölte el bűnt, és ennek elfogadása által tud csak helyreállni Istennel a megromlott kapcsolat. (Átélhető valóság)


    Ha nincs megváltás, ha Isten nem adja, vagy nem engedi Fiát a megváltásunkért, és ha Jézus nem teszi le értünk önként az életét,
    ha mindez nincs előre elkészítve, akkor Isten nem teremt embert.
    Gondolj bele, mennyire szereti Isten az embert, ha ilyen nagy árat fizetett érte. A teremtés csak a megváltással együtt érthető meg.
    János 1:3
    "Minden őáltala (Jézus) lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett...)

    "Ő (Jézus) szabadított meg minket a sötétség hatalmából, és ő vitt át minket szeretett Fiának országába, akiben van megváltásunk és bűneink bocsánata.Ő a láthatatlan Isten képe....Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok.... minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn...Mert tetszett az egész Teljességnek, hogy benne lakjék, és hogy általa békéltessen meg önmagával mindent, a földön és a mennyben, úgy, hogy békességet szerzett a keresztfán kiontott vére által.Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé..." (Kolossé 1:13-23)

    VálaszTörlés
  13. Vannak bizony mitológiai történetek, értelmetlen történetek, de ez nem zárja ki, hogy létezik egy valós teremtéstörténet is.
    Vannak vízözönlegendák is, amikből inkább arra lehet következtetni, hogy létezett valaha egy vízözön és az szájhagyomány útján több variációban fennmaradt. Összefüggéseiben nézve hamar meglátható, hogy melyik az utánzat.

    VálaszTörlés
  14. Igen, nyilvánvaló, hogy a Bibliába az annál régebbi verzió került bele, még a babiloni fogság idején ismerkedtek meg vele a zsidók. Vízözön pedig elég gyakori volt a két folyó völgyén, hiszen az egész élet a Tigris és az Eufrátesz évi rendes áradására épült. Annál régebbi nem igazán lehetett, hiszen a tengervíz szintje az utolsó glaciális óta növekszik, azelőtt alacsonyabb volt. Régebben meg nem volt ember, akitől történet származhatott volna. A XI. táblán talált ékírásos történet régebbi, mint a zsidók babiloni fogsága, így az Ószövetségnél is idősebb. Ezen mondja el a vízözön történetét Gilgames, akinek Utnapistim (türténeti alak, akkád uralkodót ismerünk ezen a néven) mesélt róla, aki maga élte át azt.
    "Rombold, szét a házadat, és építs hajót, hagyd el javaidat, és az életet keresd, ne törődj a földi javakkal, és a bőrödet mentsd…rombold le házadat, azt mondom, építs hajót, ugyan akkorát, mint a házad volt, ugyan olyan arányokkal,…hossza és széle legyen harmonikus. Tedd a csónak fedélzetére minden élőlénynek a magvát..."
    Így szól a tábla ékírásos szövege, ami több másik agyagtáblán is előfordul, lényegtelen variációkkal. A folytatás ismert a bibliai történetből, ahol Noé szerepel főhősként. Az időtartamok kissé változtak a hatásosság kedvéért: az eredetiben 6 napon és 6 éjszakán át tombolt a vihar és az eső, Noénál ez már 40 napra bővült, ami jól összhangban van a 40-es szám egyéb szerepeivel a Bibliában, még az Újszövetség sem mentes tőle: Jézus 40 napot koplalt a pusztában.

    "Vízözön" pedig valóban volt, hiszen másként hogyan is kerülhettek volna tengeri csigák és kagylók például az Alpok több ezer méter magasan lévő szikláiba :-), vagy a Himalája hegyeinek kőzeteibe? De olyan messzire sem kell menni, hiszen a tihanyi "kecskeköröm" sem más, mint egy brakkvízi (félig sós beltenger) kagylófajta búbja: a Congeria ungulacaprae nevű fajé. Nyilván errefelé legalább olyan magas volt a vízözön, hogy az apátsági templom lábazatát is mosta :-) (Ja bocs, azt csak két és fél millió évvel később építették, ráadásul akkor még nem is volt ott bazalthegy, mert az meg csak a pannon Tenger visszahúzódása után kezdett vulkánként működni...) De a Congériák azért a pannon üledékek között ott vannak, különben nem sirathatta volna a kecskéit a kecskepásztor lány.
    Ma már nem nagyon halljuk, hogyan hívogatta őket, mert a beépítés miatt eléggé meggyengült az apátsági templom faláról visszaverődő visszhang.
    De ez csak az utolsó vízözön volt, hiszen bármelyik középhegységünk mezozoikumi rétegsorában vagy fél tucat transzgressziós-regressziós ciklust találunk, hol teljeset, hol csonkát.

    VálaszTörlés
  15. A Vízözön nem helyi árvíz volt, hanem globális katasztrófa

    http://albar.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=937458

    http://www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/20011003nemmitosz.html

    Egyenlőre ezt a két linket hoztam..., hogy régészek és geológusok beszéljenek helyettem.

    VálaszTörlés
  16. Az első link megerősíti a mítosz mezopotámiai eredetét, mivel a zsidók akkoriban még nem nagyon jártak a Fekete tenger környékén. Mellesleg ellent mond a másodiknak, ami másként magyarázza ugyanazt a sztorit.
    A második linken található cikk némileg hiányos, nem tartalmaz egyetlen könyvön kívül semmilyen más hivatkozást, persze, lehetséges, hogy a hivatkozott könyv igen. A gond itt számomra abban van, hogy a cikk időbeni hivatkozásokat sem tartalmaz, ugyanis közel sem mindegy, hogy a leírt éghajlat 30 millió éve vagy 30 ezer éve volt. Ugyanis valóban voltak szubtrópusi-trópusi időszakok a mai eurázsiai kontinenshez tartozó területeken több ízben is a földtörténet folyamán, de az ember megjelenési ideje óta nem.
    A "geológiai leletekre" való hivatkozásnál csak a maradványok földtörténeti kora hiányzik, hogy a megfelelő időbe tudjuk helyezni ezeket az időszakokat, miután ma már körülbelül követhető, melyik kontinens hol helyezkedett el az egyenlítőhöz képest az egyes időszakokban. A mai Földközi tenger térségének sokkal ősibb elődje, a Thetys körülbelül 80 millió éve kezdett bezárulni. Ekkor kezdett felgyűrődni az eurázsiai hegységlánc. A Thetys ekkor körülbelül az egyenlítővel párhuzamos, ahhoz közeli, keletről nyugat felé szűkülő, több száz km széles tengeröböl volt a Gondwanában.

    Mellesleg én is azt írtam, hogy természetesen nem egy, hanem sok-sok vízözön volt már a földtörténelem folyamán. Az egyik ilyen lehetett a Földközi tenger vízzel való ismételt feltöltődése, miután az 5,6 millió évvel ezelőtt az óceánoktól elzáródva többször is csaknem teljesen kiszáradt. Az Atlanti-óceán vize aztán 5,33 millió évvel ezelőtt utat tört magának a jelenlegi Gibraltári-szoroson keresztül, és újratöltötte a Mediterrán-medencét. Gondolom, erre a történetre már nem emlékszik hagyomány.

    VálaszTörlés
  17. Célszerű a fenti képet a jobb egérgombos helyi menüvel külön lapon megnyitni, így mozgó képpé változik (animált gif).

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.