2010. május 19., szerda

Holtak között


Holtak közt jársz? Vigyázz jól, mit teszel:
A túlvilág az élőre ügyel.
Életet óhajt mind, ki már halott,
Kitől az élet megtagadtatott.

Halottat háborgatni nem szabad!
Rothadjon nyugton, lenn a föld alatt.
Mellkasa repedjen egy éjszakán,
Málljon a szíve szét pár nap után.

Bőre foszladozzon zöldesen,
Folyjon ki fülén agya csöndesen.
Gyomorfalát hadd bontsák enzimek,
Csontjait oldják szét talajvizek.

Ne támassz, holtat szánva, életet,
Ne kelts halottban új reményeket!
Új élet nincs, a régi sírba szállt,
Mit újra élne csak: egy új halál.


6 megjegyzés:

  1. Keressétek, amit kerestek, de nem ott található, ahol keresitek. Boldog élet felé loholtok a halál országában, de nincs ott boldog élet.
    Szent Ágoston

    VálaszTörlés
  2. Úgy éljük az életet, mintha örökké tartana, mintha a halál valami olyasmi lenne, ami csak másokkal történik meg. Számunkra a halál csak egy elvont fogalom. Az emberek egész életükben olyanok, mint az alvajárók, azzal foglalkoznak, ami nem fontos, pénzt akarnak és hírnevet, irigyelnek másokat, és olyan dolgokért ügyeskednek, amikért nem érdemes. Értelmetlen életet élnek, és megfeledkeznek a lényegről. Csakhogy a halál nem elvont fogalom. Az az igazság, hogy ott áll a következő sarkon. Aztán egy napon, amikor az ember szokása szerint éppen alvajáróként sétálgat az utcán, egyszer csak jön egy orvos, és azt mondja: meg fogsz halni. És ekkor az álom hirtelen elviselhetetlenné válik, s akkor fölébredünk.
    Jose Rodrigues dos Santos

    VálaszTörlés
  3. Ágoston szerint a boldogságra irányuló vágy az Istenre irányuló törekvés, ennyiben tévedhetetlen (vö. De ordine 1, 4, 11). Minthogy azonban Isten homályba burkolózik (vö. "Mert most tükör által homályosan látunk.." Pál, I levele, 13,12), az embernek életében lehetősége van a tévedésre (De libero arbitrio 2, 9, 26).

    VálaszTörlés
  4. A tévedés híd a tapasztalatlanság és a tudás között.
    Phyllis Theroux

    VálaszTörlés
  5. Az ember többféleképpen is lehet halott. Nem feltétlenül a biológiai halál az egyetlen. Erkölcsi, szellemi és érzelmi halál is értelmezhető, sőt ezek mindegyike előfordulhat rossz esetben többször is a biológiai életben.

    VálaszTörlés
  6. Már, ha túléled. Szerencsére a többségünk túléli a tévedések (sajátjai és másokénak) nagyobb részét, ennyiben jó a meglátás.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.