2010. május 3., hétfő

Készül a médiahatóság

A Fidesz az új médiatörvényben szeretné összevonni az ORTT-t a Nemzeti Hírközlési hatósággal. Az új hatóságban már nem lesznek pártdelegáltak, kizárólag köztisztviselők alkotják, a miniszterelnök által javasolt, az országgyűlés által megszavazott és a köztársasági elnök által kinevezett vezetővel. E posztra a STOP.hu információi szerint Szalai Annamária, a FIDESZ jelenlegi ORTT delegáltja a legesé(legveszé)lyesebb.

Az új, médiahatóság már a törvénytervezet 2008. - MSZMP és FIDESZ szerinti közös verziójában is hatóságként működne, jogában állna a rendőrséggel együtt házkutatást tartani, információ hordozókat lefoglalni a szerkesztőségekben és magánlakásokban is. A rendőrséggel együtt zárt helyiségekbe akár ajtók betörésével is joga lenne behatolni. E pontok a törvénytervezet őszi verziójából  végül kimaradtak.

A tervek szerint köztisztviselőkből álló, a kormány által javasolt, a parlament 2/3-os többsége által feltehetően simán megszavazásra kerülő FIDESZ - vezetőjű, közalkalmazottakból álló hivatal ezzel a törvénnyel a "puha" diktatúra módszereinél is keményebb jogosultságokat kaphat a vélemény nyilvánítás szabadsága felett.

2 megjegyzés:

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.