2011. június 2., csütörtök

Politika: Rétvári Bence,a kis hazugságról, a nagy hazugságról és/vagy statisztikáról, meg magyarságról

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek azt állította, hogy "kedvező gazdasági fordulat" következett be Magyarországon: Szerinte márciusban 18 ezerrel többen álltak munkában, mint egy évvel korábban, a bruttó átlagkereset 1,5 százalékkal nőtt, a versenyszférában pedig a 8,5 százalékos nettó keresetemelkedés majdnem négy százalékos reálbér-növekedést jelentett.

Egy év telt el a kormányváltás óta, a statisztikák szerint a foglalkoztatási helyzet nem változott. A hét elején napvilágot látott KSH-adatok szerint Rétvári Bence állításával ellentétben mindössze néhány tized százalékkal van kevesebb munkanélkülink (11,4%), mint a tavaly mért, mélypontként számon tartott 11,8 százalékos arány. A foglalkoztatottak létszáma gyakorlatilag stagnál: idén ugyanannyi volt, mint 2010. január-márciusában, a reálkereset viszont a nemzetgazdaság egészében majdnem 1 százalékkal  csökkent.
A szűkülést a lakáskereslet csökkenése mellett a közszféra okozza leginkább, mert a FIDESZ kormánytól független, annak intézkedései ellenére működő magánszektor, ezen belül is a feldolgozóipar nagy lendülettel bővíti kapacitásait. Az államnál még a válság során látottnál is rosszabb a kép. Ennek eredményeként a beruházások nemzetgazdasági szinten 1,1 százalékkal múlták alul az első negyedévben az egy évvel korábbi szintet - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss számaiból. Ez ugyan a FIDESZ kormány tavaly év végi teljesítményéhez képest javulás, amikor ez a mutató még 7,8%-kal volt alacsonyabb az előző évinél, de így is gyengécske teljesítmény.

A KSH egy évvel ezelőtti jelentése szerint ellenben 2010 első negyedévében a reálkereset 5,6 százalékkal emelkedett a 2009-eshez képest.

De hol van már a tavalyi bér Rétvári úr!

Idén fele annyi pénzből fele annyi embernek tudnak munkát adni, mint tavaly. Matolcsy György gazdasági miniszter a héten csak adminisztratív jellegű változtatásokat jelentett be. Lehet (mondja a kormány!), hogy újabb forrásokat is átcsoportosítanak e célra, de az már biztos, hogy a kormány 2012-től jókorát vág a szociális ellátásokon. Pedig jelenleg is már több százezren éheznek Magyarországon. Szakértők éhséglázadásra figyelmeztetnek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó havi kereset 137,4 ezer forint volt 2011 első két hónapjában; ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 96,2 ezer, a szellemieké 178,5 ezer forint. Ám nyilvánvaló, hogy a nem vezető beosztásúak, köztük még a sok évtizedes tapasztalattal rendelkezők is, ennél jóval kevesebbet keresnek.

A KSH adatai szerint - 180 ezer forint volt szükséges tavaly a tisztes megélhetéshez, a dolgozó szegények boldogulásában a családi pótléknak nagy a szerepe. A szakértő kiemelte azt is, hogy a gyerekek fele a társadalom alsó három jövedelmi tizedéhez tartozó családban nevelkedik. Ezért a FIDESZ kormány terve, ami szerint a családi pótlék csak 3-5 évig járjon és csak újabb gyerek vállalása esetén tovább, több százezer családot taszíthat nyomorba gyermekestől. Ezt okozná a FIDESZ farkalatos törvénye, ami a családjog átalakítását célozza meg.

A FIDESZ gazdaságpolitikája, ami a belső fogyasztás növekedésétől várja a gazdaság felpörgését, az elmúlt évben semmit nem javított a magyar gazdaság helyzetén. A KSH gyorsjelentése szerint az első negyedévben sem nőtt a boltok forgalma, sőt a tavalyi év negyedik negyedéhez képest kicsit még tovább is romlott. Az adócsökkentés az átlagjövedelemnél nagyobb jövedelemmel rendelkezők esetében, valamint az ő esetükben további elkölthető jövedelmet jelentő szociális támogatások bevezetése (családi kedvezmények), a kormány számításai szerint összességében e rétegnél hagyott  600 milliárd forint az eddigiek alapján egyáltalán nem élénkíti a belföldi fogyasztást.

A FIDESZ keresztyén kurzusa első éve után az előzetes adatok szerint az első negyedévben több, mint 10 százalékkal kevesebb gyermek született, mint 1 évvel korábban. A házasságkötések számának emelkedése is megtorpant. Márciusban csaknem 6 százalékkal kevesebb az esküvő, mint az előző év hasonló időszakában volt.

Miközben Orbán Viktor szerint kétségbeejtő helyzetben van az ország gazdasága a miniszterelnök továbbra sem a dolgával foglalkozik  amiért a miniszterelnöki fizetését felveszi az általam befizetett adóból, hiszen az "elmúlt évet" szimbolikus marhaságokkal töltötte. Most a legfontosabb dolga a a Néphadsereg egykori vezérkarának megfelelő szólamainak meg a "dezertálásnak" az emlegetése. Dezertőröknek nevezi a minimális megélhetésükért a minden munkavállalót megillető sztrájkhoz folyamodó rend- és katasztrófa védelmi szakszervezetek tagjait. A kifejezésből úgy tűnik, hogy a miniszterelnök úr suttyomban valami más állammal hadiállapotba kényszerítette országát.

Más:

A Szlovákiában folyó népszámlálás során kevesen töltik ki magyarul az Interneten a kérdőívet az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint. Az Interneten kitöltött körülbelül 560 ezer kérdőívnek csupán 1,3%-a, vagyis alig 7500 volt magyar nyelvű, miközben a magyarság aránya ennek 7,5-szerese. Az ívek kitöltésénél a nyelvválasztás az első lépések között szerepel, így nem lehet azt mondani, hogy eldugták ezt az opciót, mutat rá az újság.
A hír egy, a háttér információkat nem ismerő ember számára 2 következtetésre ad lehetőséget:

a., A szlovákiai magyarság arányaiban kevésbé rendelkezik Internet eléréssel, mint a szlovák népesség; ez a magyarság gazdasági helyzetének elmaradására engedne következtetni a szlovák népesség mögött.
b., A másik lehetőség: a szlovákiai magyarság inkább a szlovák nyelvet választja a kérdőív kitöltése során, amit motiválhat félelem az esetleges retorzióktól, illetve más okai is lehetnek, mint amilyenekre a Duna TV június 1. 18:12-kor, a Híróra c. músorban elhangzott riportja enged következtetni.

5 megjegyzés:

  1. Egyszóval: szar a helyzet.
    De vannak még, akik vakon hisznek....

    VálaszTörlés
  2. Annál is szarabb: ez a tag vagy hülye, vagy hazudik. El lehet dönteni, melyik a rosszabb.

    VálaszTörlés
  3. Csak nálunk vannak hülye politikusok, vagy máshol is, csak ott szanatóriumban kezelik őket.

    VálaszTörlés
  4. Én, csak megszámoltam a sorokat, 26 - nál több. "fabidzsó" barátom nyertél egy nyílvános kövezést, aztán , hogy ki a hülye azt én majd magamban jól eldöntöm.-)))))))) A " tag" az biztos...

    VálaszTörlés
  5. :-)

    Legközelebb megpróbálok figyelni a sorok számára. De még jobb lesz, ha a szavak számára figyelek. Tudom, hogy egyszerűbb az az írás ami szerint: "Ez a Rétvári Bence nevű államtitkár a maga 600 000 Ft/hó körüli fizetésével vagy egy barom, vagy egy hazug, szemét állat, vagy mindkettő". Ez csak 23 szó.

    De azért be kellene látni, hogy ennél azért árnyaltabban kell fogalmazni, úgyhogy én nem ezt írtam, csak lényegét tekintve.

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.