2011. június 19., vasárnap

Rogán Antal és az erkölcstelen végkielégítések

Rogán Antal úr az erkölcstelen végkielégítések ellen indított harc hevében beterjesztett T/3505 sz. törvényjavaslatában kívánja a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökének és elnökhelyettesének biztosítani jólétét arra az esetre, amennyiben megbízatásuk megszűnne. Miközben a magyarországi köztisztviselők munkaviszonya simán megszűnik, amennyiben a funkció ellátására a továbbiakban nincs szükség, Rogán Antal (a Kommunista ifjúsági Szövetség egykori iskolai titkára) szerint az érintettek a megelőző 12 havi nettó jövedelemnek megfelelő adómentes kártalanításra tarthatnak igényt, hiszen a következő év folyamán nem helyezkedhetnek el még egyszer a cenzori területen vezető funkcióban. (T/3505 törvénytervezet 74. oldal 37.sz módosítás szakasz (9) )  Mivel a képviselő úr a végkielégítést kártalanításnak nevezte el, elért nyugodtan írhatta, hogy adómentességet élvez, azaz nem csak a 98%-os (erkölcstelenségi) adó, hanem a személyi jövedelemadó hatálya alá sem esik. Ez utóbbi alá nyilván azért, mert ha az illetőt nem rúgták volna ki, akkor sem adózott volna? Vagy hogy is van ez?
A kártalanítás mértéke a módosítás szerint természetesen független az adott pozícióban eltöltött időtől, csak a kirúgás előtti 12 hónap jövedelmétől függ. Íly módon lehet ügyesen kifolyatni a pénzt az államháztartásból: néhány havonta lecseréljük egy-egy jól menő, nagy jövedelemmel rendelkező vállalkozóra az elnököt meg elnökhelyettest, akik azután megkapják kártalanításként az előző évi jövedelmüket (amit még vállalkozóként szereztek) adómentesen. Hogy mindebből mennyi jut a szellemes volt KISZ titkárnak, a beterjesztő képviselőnek, azt fedje jótékony homály. Nyilván lesz, aki meghálálja neki ezt a törvénymódosítást.


Update:
Az egykori KISZ titkár elvtársról azóta (2014. folyamán) kiderült az is, hogy gumifalú lakásban lakik, amelynek alapterülete az elvtárs vagyonbevallásában időnként visszamenőleg változik.

4 megjegyzés:

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.