2011. április 19., kedd

Adó- és gazdaságpolitika FIDESZ módra


Sokan, sokszor elmondták már, mégsem elégszer. Még mindig van, olyan is, aki saját kárán is tapsol, és mindent elhisz.

Már tavaly tavasszal az ez évi adó jogszabályok tervezésekor is egyre világosabbá vált, ami egyértelmű lett a 2011. évi adótörvény elfogadása után: Pártunk és Kormányunk vezetői a sokszor hivatkozott zemberekkel kívánják megfizettetni a nagy jövedelműeknek adott kedvezményeket. Mindezt tették demagóg tőke-ellenes jelszavak és "finánctőke" (banktőke) ellen indított "támadásuk" csinnadrattájával megtetézve. Mára már tény, amit tavaly tavasszal is tudhattunk, tudjuk, hogy az átlagjövedelem alatti bérből és fizetésből élők jövedelmi viszonyai romlottak a lineáris adókulcs
bevezetésével, és ezen a romláson semmiféle Pártunk és Kormányunk által lebegtetett
bérkommandósdi nem segített. Ezzel egyidejűleg a progresszív adókulcs lineárissá mérséklődése és a gyermekek utáni adójóváírás igénybe vételi lehetőségének jövedelem határtól független kiterjesztése tovább javította a nagyobb jövedelemmel rendelkezők pozícióit, mint ahogyan ez kimondott szándéka is volt az Orbán Viktor vezette FIDESZ kormánynak, és a hozzájuk darált Keresztény Demokratáknak.
Az adószabályok ilyetén változtatása teljesen egybe cseng Pártunk és Kormányunk azon törekvéseivel is, amelyek az elmúlt év során folyamatosan növekvő munkanélküliséget a munkanélküli ellátások drasztikus csökkenésével kívánja orvosolni munkahely teremtő gazdaságpolitika helyett. Mi sem bizonyítja Orbán Viktor pártjának érdektelenségét választói életkörülményei iránt ékesebben, mint az a tény, hogy Kormánya a növekvő munkanélküliség - mely ez év februárjában meghaladta a rendszerváltás óta mért legmagasabb csúcsokat is - ellenére szimbolikus politizálással, és saját hatalmának bebetonozásával volt elfoglalva.
Nagyon szépen illik ebbe a politikai vonulatba a jövő évi adójogszabály módosítások nyilvánosságra került terve.
A következő évben a tervek szerint csökken a lineáris adókulcsból származó terhelés. Az államháztartás bevételeiből ily módon kieső összeget Pártunk és Kormányunk az adó jóváírás feltételeinek szigorításával óhajtja kompenzálni - az államháztartás részére. Akik 260 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, azokat ugyanis ez a  szigorítás már nem érinti, hiszen nem jogosultak az adó jóváírásra. Ez - a jobban kereső - réteg kizárólag az adókulcs csökkenés előnyeit fogja élvezni. A fenti összeg alatt keresők esetében az adókulcs csökkenésének - kizárólag ez évihez képest történő -  kedvező hatását a kompenzációnak a "rendszerből történő kivezetése" (hogy Pártunk és Kormányunk némileg eufemisztikus megfogalmazását használjam) teszi semmissé.
Tehát jövőre ismétlődik az idei év elejének eseménye: megint a dolgozó, kisebb jövedelmű rétegek szívják meg.
Pártunk és Kormányunk valódi, szavakkal leplezett gazdaságpolitikáján: hogy a rosszabbodó (? mára már javuló tendenciát mutató!) világgazdasági helyzet hatásait a szegényebbekre terhelve adjon előnyöket a gazdagabbaknak, a jövő évre tervezett adópolitika következetesen viszi tovább.
Ezt tetézi meg a szociális és munkanélküli ellátások tervezett leépítése, oly módon, hogy semmiféle terv nem készül a munkanélküliség valódi visszaszorítására: valódi, munkaerőt felszívó, termelő vállalkozások tömeges létrejöttének  elősegítésére.
Nem is készülhet: erre a FIDESZ politikusa és agytrösztje sem az "elmúlt nyolc év" (csak, hogy elmúltnyolcévezzünk is egy kicsit, a divatnak megfelelően), sem pedig kormányzati felelősségük lassanként múlóban lévő egy éve alatt nem voltak képesek. Magyarul és tömören: az elmúló év során a FIDESZ kormánya semmit nem tett, amivel a gazdaság talpra állását támogatná, ellenben mindent megtett, amiről még az adótörvény életbe lépése után, januárban is azt hazudta, hogy nem teszi: Adókat emel, ellátásokat szüntet meg, közösségi kiadásokat csökkent: megszorító intézkedéseket foganatosít. Emlékszünk? Nem? Lassan idézem, hogy mindenki megértse: "Hiába kérik, követelik a szocialisták, vagy akármelyik másik ellenzéki párt, nem lesznek megszorítások" (Szíjjártó 2011. január 13. 15:38 MTI).
Attól nem lesz 300 000 munkahely, mert Orbán Viktor 150 000 rokkant nyugdíjasról kinyilvánítja, hogy nem rokkant, és másik 150 000 munkanélkülinek meg azt mondja: menj dolgozni, ha élni akarsz! Ráadásul igencsak a saját farkával játszó majomra emlékeztető kreatúrát alkot az a program, amikor a 150 000 új munkahelyet azokból az adóbevételekből akarja megteremteni (lásd: közmunka program), amelyeket éppen az ezeken a munkahelyeken fizetendő minimálbérek megadóztatásából szed majd be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.