2011. július 11., hétfő

A kínai kapcsolat

Orbán Viktor most éppen Kínának árusítja ki Magyarországot.
Magyarország "örökös" miniszterelnöke a kínai kapcsolatban bízik. Miközben a tibeti megszállás ellen tiltakozó demonstrálókat a diktatúrát idéző módszerekkel hallgattatták el rendőreink a kínai kornymányfő látogatása alatt, a miniszterelnök naivan azt képzeli, hogy Kína majd az ő két szép epezöld szeméért száll be Magyarország finanszírozásába.  
Tisztességes ember olyan alakkal, mint a Kínai Népköztársaság államfője, aki 1989-ben már a hatalom oldalán vezető munkatársként tárgyalt a Tiananmen téren tüntető diákokkal, és főnöke, Zhao bukása után is a vezetésben maradt, még kezet fogni sem hajlandó, nemhogy olyanokat mondani neki, mint Orbán Viktor, aki az "elmúlt hatvan év közös gondolkodásáról" ömlengett nagy nyilvánosság előtt. 
A kínai miniszterelnököt az 50-es éveket idéző modorban ünnepelték az ELTE előadójában felállva a tapsolók. Közben a bevándorlási hivatalba elővigyázatosságból berendelték a magyarországon tartózkodó tibetieket.  Ferihegyen Semjén Zsolt is meghajtotta derekát a kínai miniszterelnök előtt, és ezúttal elfelejtette, hogy milyen feszült a viszony a Vatikán és Kína között.  

A dolgok érdekesen alakulnak a FIDESZ 2-3 évvel ezelőtti elvi értékű nyilatkozatai tükrében:  

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség aggodalmát fejezi ki a Tibetben történt és emberi életekbe is kerülő súlyos jogsértések miatt. ...Felkérjük a magyar kormányt, hogy diplomáciai úton kérjen tájékoztatást a Lhászában és más tibeti városokban, illetve kolostorokban történt eseményekről és fejezze ki aggodalmát."
Németh Zsolt A Fidesz Külügyi Kabinetjének vezetője  2008. március 15. 

"Kövér László: - Sajnálatosnak tartom, hogy Tibet ügyét először éppen az a Kóka János vetette fel, ....annál is inkább, mert ő azon politikusok közé tartozik, akiket Kínában tett, magánjellegű pihenéssel is kiegészített hivatalos látogatásaikkor nem zavart az emberi jogok megsértése. Kicsit bánt, hogy az Európai Unió általam nagyra becsült politikusai is csak most jutottak el oda, hogy szóvá tegyék a kommunista diktatúra jogsértéseit. Kínában a kommunizmus a mai napig állami ideológia, embereket lehet eltüntetni, koncentrációs táborba zárni, kivégezni. Tibetet nem tegnap szállta meg a kínai rezsim, amelynek az emberi jogokhoz fűződő viszonyára sem ma derült fény."
2008. április 5. 

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országos Választmánya határozottan elítéli a kínai kommunista rezsim tibeti megtorló akcióit... Magát demokratának valló politikai erő nem tűrheti el az emberi és kisebbségi jogok Peking által demonstrált tömeges sárba tiprását, a tibeti lakosság és a Dalai Láma megfélemlítését - húzza alá a párt Országos Választmánya. "
2008. márc. 29. 

"...Magyarországnak erkölcsi kötelessége kiállni Tibetért, és az az indítvány, melyet a Parlamenttel el akarnak fogadtatni nem Kína ellen, hanem Tibet mellett foglal állást. Az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás - húzta alá Semjén Zsolt. Véleménye szerint mindenképpen el kell fogadni a Tibet melletti állásfoglalást, hogy a jövőben ne a "politikai turizmus" határozhassa meg Magyarország külpolitikáját." 

"Szükségesnek tartjuk, hogy az országgyűlés Tibet érdekében állást foglaljon. 1956-ban a szabadságáért küzdő magyar nép is várta, és a világ sok országától meg is kapta azt a szolidaritást, amely erőt adott harcához. Miután elnyertük függetlenségünket, nekünk is kötelességünk nyilvánvalóvá tenni együttérzésünket és megértésünket egy  szabadságáért küzdő másik nép iránt."
(Balog Zoltán, Semjén Zsolt, Fodor Gábor, Herényi Károly)  2008. április 30.

"Fölszólítjuk a Magyar Országgyűlést és a Magyar Kormányt, hogy amikor jó kapcsolatokra törekszik a Kínai Népköztársasággal (amit támogatunk), közben ne áldozza föl ennek az együttműködésnek az oltárán az emberi jogokat. Sem a tibetiekét, sem a magyarokét. Akkor sem, ha a gyülekezés szabadságáról van szó egy tibeti megemlékezésen. A minket körbevevő kordonok, a kínai nagykövetség megközelíthetetlensége mutatja, hogy a Rendőrség kordonépítésből Budapesten már nagy gyakorlatra tett szert. Van ebben valami jelképes, hogy ide szorítottak bennünket egy templom és egy iskola elé."
(Balog Zoltán beszéde a tibeti felkelés 50. évfordulóján) 2009. március 11. 

"A dalai láma az Országház felsőházi termében hétfőn arról beszélt, hogy mindig csodálta a magyar népet 1956-os hősi szabadságharca miatt. A tibeti vallási vezető felidézte: kínai kommunista "barátai" annak idején figyelmeztették, hogy "ha nem viselkedik jól", népe úgy járhat, mint a magyarok. Előadásának végén Tendzin Gyaco megajándékozta Dr. Nyitrai Zsoltot egy fehér sállal, ami a tibeti vallási hagyomány szerint egyfajta áldás. "
2010. szeptember 22. 

"...A Kínai Népköztársaság és Magyaroszág szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év  és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket."
Orbán Viktor, 2011. június 25. 

Úgy tűnik, lemaradtam egy brosurával. Annak az Európai Uniónak, amelynek a Magyar Köztársaság (jövő év január 1.-től Magyarország) tagja, miniszterelnökünk leoszt néhány kokit és sallert (miközben vigyorogva tűri, hogy okádásig meggyomrozzák), de annak a Kínai Népköztársaságnak, amelyiknek hazánkba látogató miniszterelnöke a hatalom oldalán vett részt a Tienanment téri tüntető fiatalokkal folytatott tárgyalásban (javára kell írni, nem a harckocsi alakulat komiszárja volt), és amelyik ellen tiltakozó megmozdulásokat szervezett a szabadságvágytól vezérelve, most az elmúlt hatvan év közös gondolkodásáról beszél.
Néhány év kitérő volt csak a magyar történelemben. Minden ott folytatódik, ahol 1949 körül elkezdődött, csak most a Fiatal Demokraták Szövetsége Magyar Polgári Párt nevű képződmény egyszemélyű vezetője irányításával haladunk előre a Mao Ce-Tung által kijelölt úton Tibet (és, hogy egészen logikusak legyünk: a szomszéd államokban élő magyarság) jogainak szélesítése felé. Igaz ezt az elvi síkú politizálást szoktuk meg az "elmúlt 20 évben" a FIDESZ vezérétől.

1 megjegyzés:

  1. "Orbán Viktor most éppen Kínának árusítja ki Magyarországot. "....mivel Putyin finoman szólva elhajtotta a picsába..:D

    VálaszTörlés

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.