2011. július 13., szerda

Kétóránként zárnak be boltot Magyarországon?

Napi Gazdaság
2011. június 30., csütörtök 07:22

A cikk szerint a kiskereskedelemre kedvezőtlenül hatottak az elmúlt évek gazdasági körülményei, és a válság még most is erősen érezteti hatását az iparág cégein. Bár a kereskedelmi tevékenységet  folytató gazdasági szervezetek 2010-ig többé-kevésbé sikeresen tartottak ki a cikk szerint, de tavaly és ez év első felében állítólag ugrásszerűen nőtt a cégbezárások száma. A cikk mindezt a Bisnode-csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet Hungária (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzésében olvasottak alapján állítja. Az elemzés szerint a tendencia a kiskereskedelemben folytatódik, sőt gyorsul: a felszámolások és csődeljárások mellett a végelszámolások száma is nő a cikk szerint az elmúlt 12 hónapban.

Az elemzés a 2010 közepéig a kiskereskedelmi szektorra jellemző bedőlési arányt (a felszámolási és csődeljárások száma az átlagos cégszámhoz viszonyítva) 2,85%-ra adja, szemben a magyar gazdasági szervezetek egészére vonatkozó rosszabb, 2,92%-kal, de a tavalyi év folyamán a cikk szerint 3,36%-ra emelkedett a fizetésképtelenség a kereskedelemben, az országos, 3,21% fölé.

A továbbiakban a felszámolások, és végelszámolások számának emelkedéséről ír a cikk, ami 20% körüli emelkedést mutat az előző évhez képest. Konklúzióként - a címmel ellentmondásban - megállapítja: "Ma naponta 12 kiskereskedelmi céget zárnak be felszámolással vagy végelszámolással Magyarországon".

Számoljunk! Ha naponta bezárnak 12 kiskereskedelmi céget, az a cikk írásának idejéig január eleje óta 108*12=1296 kiskereskedelmi cég megszűnését jelentené, hiszen csak munkanapokon zárulhat le cégbezárási eljárás. Ami a címet illeti: egy kiskereskedelmi cégnek általában egynél több üzlete van Magyarországon (gondoljunk például a CBA üzletláncra!), bár vannak egy üzlettel működő gazdasági szervezetek is. A bökkenő ott van, hogy míg a gazdasági szervezetekről napra kész kimutatás áll rendelkezésre a Központi Statisztikai Hivatalban, addig az üzletek regisztere korántsem teljes körű. Ráadásul vajon honnan tudhatja a boltbezárásokra vonatkozó adatokat a cikk írója, amikor Magyarországon a kereskedelmi szervezetek üzleteinek ez a fent említett, nem teljes körű nyilvántartása, nem publikus, annak nincsen rendszeres megrendelője sem, amelyik az időszakos változási adatokat megkapná?

Ami pedig a kereskedelem (kis- és nagykereskedelem) egészére vonatkozó cég-szintű adatokat illeti: 2011. nem egészen első félévében ( 1 nap híján) a kereskedelemben összesen 5847 db gazdasági szervezet szűnt meg. Ez a számadat jól illeszkedik a korábbi idősorokba, ráadásul önmagában semmitmondó, ugyanis a cikk szerzője "elfelejtette" mellé tenni az adott időszakban újonnan alakult kereskedelmi szervezetek számát.

No igen: statisztikai adatokkal lehet élni, és visszaélni.

Ami pedig a címet illeti: 5847/180/24=1.53
Azaz 1.53 kereskedelmi szervezet szüntette meg tevékenységét óránkén a június 30-ig elmúlt 180 nap alatt (ha a az ünnep- és munkaszüneti napokról is feltételezzük, hogy folyhattak cégbezárások).
Azaz, ha már bombasztikusak akarunk lenni:

3 óránként szűnt meg kettő kereskedelmi gazdasági szervezet (vasár- és ünnepnapon is, éjjel és nappal is), csak a csuda tudja, hány üzlettel
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés jóváhagyás után kerül megjelenítésre.